6. oktoober 1996 kell 22:00

Korvpalliraha jaotub ümber

Sellel aastal ületab viie klubi eelarve miljoni krooni piiri. Ainult BC Tallinna esindaja ütles välja väiksema summa, mis on ka reaalne, kui mängijatele palka ei maksta.

Mängijate jagamine klubide vahel tõstab kindlasti sportlikku pinget, mida on vaja publiku saali meelitamiseks, on asjaosalised ühel meelel. See tähendab ka liigale tulu piletimüügist. Samas leiavad mitme klubi esindajad, et mängijate ümberjagamine pingestab klubide eelarvet.

Nybiti president Arvo Lill arvab, et mängijate jagamine vajab veel arutamist. «Selleks, et mitte lüüa auku klubi eelarvesse,» selgitab ta.

Otsustasime, et proovime sellel aastal huvi mängude vastu tõsta, kinnitab Kalevi peadirektor Riho Soonik. Klubi katab ainult kolmandiku Kalevisse kutsutud mängija palgast, ülejäänu maksab Kalev, lausub ta.

Sooniku sõnul on erimeelsused mängijate üle KK Baltika juhtkonnaga.

«Tippmängijate palk on ainuke tüliõun,» kinnitab Baltika klubi direktor Helle-Mai Enniko. Tema ei pea õigeks, et mängijad kahe isanda teenrid on.

Arvo Lille sõnul on Kalevi mängijate palgad üle paisutatud.

Selle hooaja tippleping on miljon krooni, täpsustab Riho Soonik. Äripäeva andmetel on nii suur leping sõlmitud Tiit Sokuga.

Kalevi selle hooaja võõrmängija Willie Chapman teenib hooajal 40 000 USA dollarit (490 000 krooni -- toim), ütleb Soonik. Head Ameerika korvpallurit on raske osta, kuna nad makstakse Euroopa tippklubide poolt üle, väidab Soonik.

Oma võõrmängijast loobus Baltika. «Raha, mis sinna eelmisel aastal kulus, ei õigustanud end,» ütleb Helle-Mai Enniko.

Baltika läheb klubi kümnendale hooajale vastu ebakindlustundega. ASi Baltika peadirektor Meelis Milder on öelnud, et pärast seda hooaega tuleb otsustada, kuidas jätkata. Klubi ei kanna tuleval aastal enam Baltika nime, kinnitab Milder. Tema sõnul otsitakse klubile uusi omanikke.

KK Tartu peamine toetaja oli eelmisel aastal AS Eesti Gaas, tänavu annab firma kaks viiendikku klubi eelarvest. Kolmkümmend protsenti vajaminevast summast on lubanud AS Fortuuna Loto, tingimusel, et klubi kannab nende nime, räägib klubi tegevdirektor Arvo Põder.

Eesti Gaasi peadirektor Aarne Saar on sellega nõus, kui teine toetaja suurema osa kulusid enda kanda võtab.

19. oktoobril alustava korvpalliliiga eelarve on sama mis mullu, 700 000 krooni, kinnitab liiga tegevdirektor Raul Oja. Liigas ei hakka kunagi liikuma nii palju raha, et sealt klubidele midagi toetusteks saab maksta, on ta nõus klubide juhtidega. «Raha on selle taga, kuidas Kalev esineb rahvusvahelises sarjas,» tõdeb Tallinna klubi juhatuse esimees Olaf Herman.

Esimest korda Eesti korvpallis sõlmiti sellel aastal televisiooniõiguste leping, mille eest TV3 maksab Raul Oja kinnitusel kolme aasta jooksul 1,8 miljonit krooni.

Hetkel kuum