Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lühiuudised välismaalt

  Lääneriikide ja Vene naftakompaniid sõlmisid Läänemere naftajuhtmesüsteemi tasuvusuuringu kokkuleppe.
  Naftajuhe, mille ehitamine läheks maksma 2,4--3,4 mld USA dollarit, transpordiks aastas kuni 40 mln tonni naftat Timan-Petshoora naftaväljalt ja Lääne-Siberist klientidele väljaspool SRÜd. Juhe lõpeb mõnes Läänemere sadamas.
  Kokkuleppe sõlmisid Venemaa Rosneft, USA Conoco, Suurbritannia naftakompanii British Gas ja IPL, Soome Neste ning Prantsusmaa Total ja Elf Aquitane.
  Ameerika Amoco otsustas projektist loobuda. ANI-BNS
  Läti parlament kiitis esimesel lugemisel heaks tuleva aasta riigieelarve eelnõu. Lõplikul lugemisel plaanib seim eelarve kinnitada novembri keskpaiku.
  Tuleva aasta riigieelarve on koostatud ilma defitsiidita. Tulusid ja kulusid on ette nähtud kokku 1 mlr 11 mln latti. Eelarve arvestab põhiliste makroökonoomiliste näitajate paranemisega järgmisel aastal ning maksude laekuvuse tõusuga, mille seas on ka ebapopulaarne, üle 60 lati (1300 kr) suuruste pensionide puhul kohaldatav pensionimaks. BNS-ETA LEEDU RATIFITSEERIS LEPINGU Poolaga
  Leedu seim ratifitseeris eile, 27. juunil Varssavis allakirjastatud vabakaubanduslepingu Poolaga.
  Vabakaubandusleppe ratifitseerimine Poolaga on Leedule olulise tähtsusega samm liitumisel Kesk-Euroopa vabakaubanduse assotsiatsiooniga (CEFTA), mille liikmeks Leedu püüdleb, sel ajal kui Poola on lubanud teda sealjuures igati toetada.
  Samas vajab Leedu enne CEFTA liikmeks saamist analoogiliste lepingute sõlmimist teistegi selle organisatsiooni maadega. ELTA-ETA
  Naftagigandid Texaco ja Shell Oil Co teatasid sel nädalal, et arutavad oma USA naftatöötlemis- ja jaotusettevõtete ühendamist.
  Liitumise korral läheks kompanii kontrolli alla 15% USA naftatoodete turust, firma varade koguväärtus oleks 10 mld dollarit.
  Kompaniid esinesid avaliku avaldusega pärast seda, kui esmaspäevane The Wall Street Journal kirjutas, et liitumist planeerivad Texaco, Shell ja Star Enterprise, Texaco ja Saudi Araabia ühisettevõte. REUTER-BNS
  Kaks Leedus konkureerinud mobiilsidefirmat -- Bite GSM ja Omnitel -- ühendasid oma võrgud, mis peaks parandama side kvaliteeti ja lühendama kõnede ühendamise aega.
  Bite GSM alustas tegevust 1995. aastal ning omab praegu üle 10 000 abonendi. Tugijaamad tegutsevad seitsmes suuremas linnas, samuti Vilniuse--Kaunase--Klaipeda ja Vilniuse--Panevezyse--Shiauliai maanteel.
  Bite GSMi leviala hõlmab 53% Leedu territooriumist.
  Leedu-USA ühisettevõte Omnitel peaks selle aasta lõpuks hõlmama 70% Leedu territooriumist.
  Firmad konkureerivad Leedu turul pooleldi riigile kuuluva NMT-side operaatoriga Comliet. BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Swedbank: tallinlasele on korteri taskukohasus kukkunud 2009. aasta tasemele
Inimeste kindlustunne on langenud veel tugevemalt kui ettevõtete oma: korteri ostmine on pealinnas sama taskukohane kui oli aastal 2009 ning oma rahalist olukorda peetakse sama heaks kui aastal 1993, märkis Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Inimeste kindlustunne on langenud veel tugevemalt kui ettevõtete oma: korteri ostmine on pealinnas sama taskukohane kui oli aastal 2009 ning oma rahalist olukorda peetakse sama heaks kui aastal 1993, märkis Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Kriisi ajal teevad isegi erinevad arvutused ärevaks
Ehkki rahvaelektri hinnas erinevatele tulemustele jõudmine oli ootuspärane, saadab praegune vaidlus selle üle ühiskonnale siiski vale signaali, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ehkki rahvaelektri hinnas erinevatele tulemustele jõudmine oli ootuspärane, saadab praegune vaidlus selle üle ühiskonnale siiski vale signaali, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kvartali lõpp kallutas kõik USA kolm peamist indeksit karuturule
Kõik kolm peamist Wall Streeti indeksit langesid pärast ebakindlat kauplemispäeva ligikaudu 1,5%. S&P 500 lõpetas kvartali kahe aasta madalaimal tasemel.
Kõik kolm peamist Wall Streeti indeksit langesid pärast ebakindlat kauplemispäeva ligikaudu 1,5%. S&P 500 lõpetas kvartali kahe aasta madalaimal tasemel.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Ukraina taotleb kiirendatud korras NATO liikmelisust
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul taotleb Ukraina kiirendatud korras NATOga liitumist.
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul taotleb Ukraina kiirendatud korras NATOga liitumist.
Septembri elektri börsihind kukkus kolmandiku
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.

Olulisemad lood

Jüri Käo poliitikutele: mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on?
Ettevõtjat Jüri Käod ajab pahaseks, et sõja ajal ei mõtle poliitikud võimalikele kokkuhoiukohtadele ja reformidele, vaid on hakanud rääkima maksudebatist. „Mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on? Mille jaoks? See tähendab vaid maksutõuse ettevõtjatele,“ põrutas ta.
Ettevõtjat Jüri Käod ajab pahaseks, et sõja ajal ei mõtle poliitikud võimalikele kokkuhoiukohtadele ja reformidele, vaid on hakanud rääkima maksudebatist. „Mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on? Mille jaoks? See tähendab vaid maksutõuse ettevõtjatele,“ põrutas ta.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.