9. oktoober 1996 kell 22:00

Venemaa sai soodsa krediidireitingu

Londoni IBCA ning USA agentuurid Moody's ja Standard & Poor's andsid Venemaale pikaajaliste võlakohustuste reitinguks vastavalt BB+, Ba2 ja BB-.

Moody's põhjendas tugeva reitingu andmist Venemaa stabiliseerunud makromajandusliku olukorraga ning peaminister Viktor Tshernomõrdini valitsuse range fiskaal- ja monetaarpoliitikaga.

Venemaa rahandusminister Aleksandr Livsitsh oli reitinguga rahul. Ta ütles, et see näitab suurt usku Venemaa reformiprogrammi ning võimaldab Venemaal lähitulevikus edukalt teha euroobligatsioonide emissiooni ning edendada ettevõtteobligatsiooniturgu.

«See on väga hea uudis ning oodatust palju parem,» märkis analüütik Martin Diggle maaklerifirmast Brunswick. «See asetab Venemaa ametlikult ühele pulgale Mehhikoga ning ettepoole sellistest riikidest nagu Türgi, Brasiilia ja Argentina.»

Ida-Euroopa riikidest edestab Venemaa Bulgaariat ja Rumeeniat, kuid jääb napilt alla Ungarile, Poolale, Slovakkiale ja Tshehhile.

Turgudel eeldati, et Venemaa krediidireiting tuleb nõrgem, kuskile B piirkonda. Seepärast valmistas BB üllatust ning see tõstis järsult Londonis kaubeldavate Venemaa võlakirjade hinda.

Venemaa rahandusministeeriumi obligatsioonid, mille tähtaeg on 1999. a, kallinesid 2,25 punkti ja nende väärtus on 81,75 punkti, ning Vneshekonombanki võlakirjad tõusid 78,5 punktini ehk 3,5 punkti.

Hea reiting on kui taevamanna Venemaa valitsusele, kes püüab suure vaevaga vähendada krediidi maksumust kodumaisel laenuturul. Hoolimata sellest, et riiklikud väärtpaberid on pärast juulis peetud presidendivalimisi tublisti tõusnud, on kolme kuu riigivõlatähtede aastane tootlus seni 47% ja kuue kuu riigivõlatähtede tootlus 60%.

Oma analüüsis olid kolm reitinguagentuuri veendunud, et Venemaa suudab oma võlgadega toime tulla ning täidab endale võetud välismaised võlakohustused.

Siiski hoiatavad agentuurid, et Venemaa puhul püsib poliitiline risk. Standard & Poor's juhib eelkõige tähelepanu poliitilistele ja administratiivsetele raskustele maksutulude kogumisel. «Puudulik seadustik ning nõrk täitevvõim soodustavad korruptsiooni levikut, mis pärsib välisinvesteeringuid ja pidurdab üldist majandusaktiivsust,» kinnitab S&P.

Kõigele vaatamata valitseb pankade väitel investorite seas suur huvi ilmselt tuleval nädalal emiteeritavate Vene euroobligatsioonide vastu. Turg eeldab, et pakkumisele tuleb 300--500 miljoni dollari väärtuses kas kolme või viie aasta obligatsioone. Pakkumise põhikorraldajad on pangad J.P. Morgan ja SBC Warburg. FT-AFP-BNS

Hetkel kuum