10. oktoober 1996 kell 22:00

Nõrk koalitsioon pärsib majanduse arengut

«Tõsiseid probleeme on palju, ent koalitsioonisisene kemplemine võtab ära suurema osa ajast, mis on ette nähtud selleks, et arengut kiirendada,» väitis Jürgen Ligi. Tema sõnul ei saa lootma jääda ka järgmistele riigikogu valimistele, kus reformimeelsed jõud leiavad valimistel tõenäoliselt veel vähem poolehoidu.

Ühe majanduslikku arengut soodustava seaduseparandusena tõi Ligi välja ettevõtete 26protsendilise tulumaksu kaotamise eelnõu, millega reformierakond on püüdnud välja tulla. Ligi sõnul on siiski tõenäoline, et see eelnõu võetakse lõpuks riigikogus vastu. Tulumaksu kaotamisest tingitud eelarvetühik loodetakse katta majanduse arenguga kaasnevate muude maksulaekumiste suurenemisega.

Toivo Jürgensoni sõnul teeb reformierakond valesti, kui läheb kaasa kütuseaktsiisi tõstmise eelnõuga, eesmärgiga riigieelarve auke lappida. Tema sõnul ei saa aktsiisilaekumise peale kindel olla, kuna maksumäära tõstes hakatakse kütust vähem tarbima ja seeläbi laekub maksu vähem. Kütuse aktsiisimaks tõstab ka transpordi hindu ja seejärel kõiki teisi hindu ning kiirendab inflatsiooni, väitis Jürgenson.

Jürgen Ligi tunnistas, et kütuseaktsiisi suurendamine on mõeldud eelarveaukude katteks, kuid aktsiisimaksu laekumus on olnud lõppkokkuvõttes hea. Kui aasta alguses laekus maks halvasti, siis viimasel ajal on kütuseaktsiis hakanud paremini laekuma, kinnitas ta. Kütuse hinna kohta ütles Ligi, et varem või hiljem peab see ühtlustuma Euroopa hindadega.

Toivo Jürgenson väitis, et koalitsioonile saab proovikiviks 1997. aasta riigieelarve vastuvõtmine. Tema sõnul on käes aeg, kus koalitsioon peab näitama oma töövõimet.

Kui koalitsioon ei suuda uut riigieelarvet riigikogus läbi suruda, on Jürgensoni sõnul kaks arenguvõimalust. Ta leidis, et praeguse riigikogu sees on võimalik moodustada töötav koalitsioon. Teine võimalus on Jürgensoni sõnul erakorralised valimised.

Hetkel kuum