10. oktoober 1996 kell 22:00

Uus-Meremaa majandust peavad turud tugevaks

Jim Bolger on riigi suurima partei rahvuspartei eesotsas võimul alates 1990. a.

Leiboristidest peaministri David Langi ja rahandusministri Roger Douglase võimuloleku ajal tegi Uus-Meremaa majandus kannapöörde, mille käigus maailma ühest kõige kaitstuma majanduse ning hällist-hauani-sotsiaalkindlustussüsteemiga riigist sai üks avatuma majandusega riike maailmas.

Üleöö kaotati põllumajandustoetused. Tollid kadusid või alanesid, valuutapiirangud tühistati ning käivitus maksureform. Keskpank reformiti ning algas ulatuslik erastamisprotsess. Muudatused olid vajalikud, kuna Suurbritannia liitumine ELiga 1970ndatel oli täielikult purustanud Uus-Meremaa eksporditööstuse baasi ning paisanud majanduse madalseisu.

1990. a tuli võimule Jim Bolger ning jätkas sissekäidud rada. Majandus on jõudsalt arenenud, tööpuudus, mis veel 1992. a oli 11,2%, on alanenud kuulele protsendile. Hiljuti alandati taas makse, maksu ülempiir on 33% ning inflatsioon madal.

Uus-Meremaa majandusmudel on kaua aega olnud teistele riikidele eeskujuks, paljud on käinud kogemusi saamas.

Laupäevastel valimistel näib enim väljavaateid olevat vasaktsentristlikul koalitsioonil, mille eesotsas on leiboristide uus liider Helen Clark, kelle sotsiaalküsimustega arvestav, kuid siiski piisavalt «turule orienteeritud» majandusprogramm on leidnud järjest enam pooldajaid.

Leiboristide järel tulevad vasakpoolse suunitlusega parteide koalitsioon Alliance eesotsas Jim Andertoniga, kes soovib piirata välisinvesteeringuid, tõsta makse ning säilitada imporditollid, ning protektsionismi pooldav New Zealand First.

Kuna uus Saksamaalt ülevõetud valimissüsteem ei taga ühelegi parteile enamust, saab määravaks, kes kellega pärast valmisi liidu moodustab. Parim stsenaarium oleks rahvuspartei ja leiboristide liit, kuna need on parteid, mis viimase kümne aasta jooksul on vedanud riigi majandusreforme. Praegu on need kaks teineteisest veel kaugel.

Finantsturud ei näi Jim Bolgeri kartusi vasakalternatiivi ees jagavat.

Reitingufirma Standard & Poor, mis on kaalunud mitut valimistulemust, on teatanud, et ei muuda riigi AA+ reitingut. Teade viis kursid börsil peaaegu kõikide aegade kõrgeima tasemeni 1994. a ja «kiwi»-dollari viimase 5 aasta kõrgeimale tasemele USD suhtes. Turud usuvad, et vasaktsentristid ei lammuta seda, mida enamik neist on aidanud üles ehitada. DI-FT

Hetkel kuum