• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus-Meremaa majandust peavad turud tugevaks

  Jim Bolger on riigi suurima partei rahvuspartei eesotsas võimul alates 1990. a.
  Leiboristidest peaministri David Langi ja rahandusministri Roger Douglase võimuloleku ajal tegi Uus-Meremaa majandus kannapöörde, mille käigus maailma ühest kõige kaitstuma majanduse ning hällist-hauani-sotsiaalkindlustussüsteemiga riigist sai üks avatuma majandusega riike maailmas.
  Üleöö kaotati põllumajandustoetused. Tollid kadusid või alanesid, valuutapiirangud tühistati ning käivitus maksureform. Keskpank reformiti ning algas ulatuslik erastamisprotsess. Muudatused olid vajalikud, kuna Suurbritannia liitumine ELiga 1970ndatel oli täielikult purustanud Uus-Meremaa eksporditööstuse baasi ning paisanud majanduse madalseisu.
  1990. a tuli võimule Jim Bolger ning jätkas sissekäidud rada. Majandus on jõudsalt arenenud, tööpuudus, mis veel 1992. a oli 11,2%, on alanenud kuulele protsendile. Hiljuti alandati taas makse, maksu ülempiir on 33% ning inflatsioon madal.
  Uus-Meremaa majandusmudel on kaua aega olnud teistele riikidele eeskujuks, paljud on käinud kogemusi saamas.
  Laupäevastel valimistel näib enim väljavaateid olevat vasaktsentristlikul koalitsioonil, mille eesotsas on leiboristide uus liider Helen Clark, kelle sotsiaalküsimustega arvestav, kuid siiski piisavalt «turule orienteeritud» majandusprogramm on leidnud järjest enam pooldajaid.
  Leiboristide järel tulevad vasakpoolse suunitlusega parteide koalitsioon Alliance eesotsas Jim Andertoniga, kes soovib piirata välisinvesteeringuid, tõsta makse ning säilitada imporditollid, ning protektsionismi pooldav New Zealand First.
  Kuna uus Saksamaalt ülevõetud valimissüsteem ei taga ühelegi parteile enamust, saab määravaks, kes kellega pärast valmisi liidu moodustab. Parim stsenaarium oleks rahvuspartei ja leiboristide liit, kuna need on parteid, mis viimase kümne aasta jooksul on vedanud riigi majandusreforme. Praegu on need kaks teineteisest veel kaugel.
  Finantsturud ei näi Jim Bolgeri kartusi vasakalternatiivi ees jagavat.
  Reitingufirma Standard & Poor, mis on kaalunud mitut valimistulemust, on teatanud, et ei muuda riigi AA+ reitingut. Teade viis kursid börsil peaaegu kõikide aegade kõrgeima tasemeni 1994. a ja «kiwi»-dollari viimase 5 aasta kõrgeimale tasemele USD suhtes. Turud usuvad, et vasaktsentristid ei lammuta seda, mida enamik neist on aidanud üles ehitada. DI-FT
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Joe Biden süüdistab vaktsineerimata ameeriklasi majanduse aeglases taastumises
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden süüdistas reedel koroonaviiruse vastu vaktsineerimata ameeriklasi selles, et viimased aeglustavad USA majanduse taastumist, vahendab CNBC.
Kruuda, Pärna ja Uibo kriminaalasi ärkas uuesti ellu
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.
Kui Tartu maakohus lõpetas aegumise tõttu ärimeeste Oliver Kruuda, Aivo Pärna ja Jaan Uibo kriminaalasja toorpiima vahendaja OÜ UP Varud maksejõuetuse põhjustamises ja ringkonnakohus tühistas lõpetamise määruse osaliselt, siis riigikohus tühistas määruse täies ulatuses.