21. oktoober 1996 kell 22:00

Kohl manitseb koostööle

Kohl kinnitas Hannoveris toimuval kristlike demokraatide aastakongressil, et toetab täielikult rahandusminister Theo Waigeli meetmeid riiklike kulutuste kärpimisel, mille eesmärgiks on täita valuutaliidu kriteeriumid.

Valitsuskoalitsioonis vallandus kriis läinud nädalal pärast seda, kui opositsioonis sotsiaaldemokraatlik partei kummutas rahandusminister Theo Waigeli eelarveprognoosid, keeldudes lastetoetuste tõstmisega viivitama.

Järgnesid rahandusministri ning koalitsiooniparteide ägedad vaidlused kütusemaksu tõstmise üle, millest rahandusminister 1997. a eelarvekavas tekkinud puudujäägi kavatses katta. Mitmel korral oli paremtsentristlik koalitsioon kokkuvarisemise äärel.

Lõpuks otsustati 1998. a 1. jaanuarini edasi lükata rahva hulgas ebapopulaarse solidaarsusmaksu alandamine, mis kehtestati ekskommunistliku Ida-Saksa ülesehitamise toetamiseks. Sellest peaks eelarvesse laekuma täiendavad 3,7 mld marka.

Veel ei ole üksmeelt ka maksureformi ajastamise kohta. Kohl kordas, et reformi ei käivitata enne 1999. a. Vabad demokraadid ning sotsiaaldemokraadid nõuavad aga maksude alandamist juba 1998. a.

Kongressil kutsus kantsler kokku leppima ka tööandjaid ja ametiühinguid. Töötajad korraldasid läinud kuul mitmeid ametiühingutega kooskõlastamata streike, kui ettevõtted tegid katset haigusraha kärpida.

Välisasjadest kõneldes kordas Kohl veendumust, et rahaliit käivitub kavakohaselt 1999. a ning et Poola ja teised Ida-Euroopa riigid tuleb vastu võtta ELi liikmeiks.

Maksuvaidlus tumestas mõnevõrra aastakongressi, millest oleks võinud kujunenud triumfikäik Helmut Kohlile, kellest saab 31. oktoobril Saksamaal pärast sõda kõige kauem ametis olnud kantsler. Viimased 23 aastat on Kohl olnud kristlike demokraatide liider.

Sakslased ei eita kantsler Kohli saavutusi tema pika võimuloleku ajal. Arvamusküsitlus näitas, et 68% vastanuist leidis, et Kohl on 14 aasta jooksul häid tulemusi saavutanud. Samas soovis aga vaid 48%, et Kohl 1998. a valimistel uuesti kandideeriks. FT-REUTER-ÄP

Hetkel kuum