28. oktoober 1996 kell 22:00

Inkassatsioonifirmadel läheb kuumaks

Intrum Justitia tegevdirektor Raivo Paiste sõnul kavandavad nad turu hõivamist mitte konkurentide, vaid selle teenuse populaarsuse suurendamise arvel. «Praegu kasutab võlgnevuste sissenõudmise firmasid vaid alla 10% Eesti firmadest,» näeb Paiste suurt arenguruumi.

«Kui reeglina tegelevad võlgade Eesti sissenõudefirmad üksikute suurte nõuetega, siis meie sõlmime klientidega aastase lepingu, mis annab kliendile võimaluse loovutada piiramatul hulgal nõudeid ja saada meilt nõu ja abi krediidisüsteemi korraldamisel,» eristab ta Intrum Justitiat teistest.

Firma pluss on rahvusvahelisus, kontsernil on 120 riiki kattev agentidevõrk. «Nõude hind on suurusest sõltumata 500 krooni. Kui see saadakse kätte kümne päeva jooksul, ei pea midagi maksma,» selgitab Paiste. Ta rõhutab,et kasutatakse vaid seaduslikke meetodeid ja igasugune vägivald või ähvardused on välistatud.

Hinnates seniseid võlanõuete sissenõudmisega seotud meetodeid Eestis, lausub Paiste, et on olnud liiga palju kannatamatust. «Meie oleme suhteliselt kannatlikud ega aja asju teravaks,» täpsustab ta. «Kui inimest ei segata ratsionaalselt mõtlemast ja tema otsuste tegemist ei häirita, on kindel, et ta otsustab võla ära maksta,» on Paiste põhimõtteks.

Samuti võlgade sissenõudmisega tegeleva City Konsultatsioonide ASi juhataja Hardi Reiter kardab, et kuna Intrum Justitia taga on rahvusvaheline välisfirma, on tal piisavalt raha heade spetsialiste konkurentidelt ülesostmiseks. «Sel juhul võivad nad küll turuliidriks saada,» lausub ta.

«Ei usu, et nad niipea Eestis turuliidriks saavad, sest kohapealsed firmad teavad olukorda paremini. Infobaaside koostamine ja rakendamine võtab aega ja selleta on raske edu saavutada,» kommenteerib Lõuna-Eestile keskendunud ASi Raidman juht Siim Raid.

«Minu meelest nende meetodid ei vastandu teistele,» räägib Intrum Justitiast OÜ Julianuse Inkasso juhataja Vladas Radvilavicius. «Mismoodi siin võlgu kätte saab, on seadustega reglementeeritud. Ka kantpead kasutavad juba ammu samu meetodeid nagu legaalsed võlgade väljanõudmise firmad,» ei näe ta Intrum Justitia plaanides midagi uut.

ASi Fector tegevdirektor Priit Lai sõnab, et kahtlemata on Intrum Justitia kaudu lihtsam sisse nõuda lääneriikide võlgnevusi, aga kohalikul turul pole neil midagi enamat teha või kapitaalselt uut välja mõelda.

«Keegi peab turuosa järelikult kaotama,» analüüsib Lai Intrum Justitia turuhõivamise plaani. Ta pakub firmale kuni 20% turust.

Hetkel kuum