5. november 1996 kell 22:00

Tagastatud majja ärikeskus

Tartu kesklinna Rüütli ja Küütri tänava nurga maja omanik tallinlanna Aime Saabas otsustas hoone renoveerida kaubanduskeskuseks. Tema abikaasa Enn Saabase sõnul on selles hoones juba kaks sajandit ärid asunud. «Arvame, et see on hea äriidee ka tänapäeval,» lisas Enn Saabas. Maja koosneb kahest ehitisest: 18. sajandi lõpus ehitatud klassitsistlikus stiilis hoonest ja sajandivahetusel juugendstiilis ehitatud hoonest. Kinnistu suurus on 650 m².

Peaehitaja, Tartu ehitusfirma ASi Rostra ehitusdirektori Raivo Mae sõnul olid mõlemad hooned kohati varisemisohtlikus seisukorras. Maja jäigastati igas vahelae pinnas monoliitsest raudbetoonist valatud sillustega ja metalltõmbidega. Vahelaed on puittaladel, millest 95% vahetati uute vastu välja. Vanast katusest jäi alles alla kolmandiku. Maja fassaadil tehti ohtralt kohtparandusi.

Hoone sisehoov liideti majaga funktsionaalselt. Kinnises sisehoovis on trepp, mida mööda saab järgmistele korrustele. Metallkonstruktsioon tipneb klaaskupliga, mis annab sisehoovile efektse lahenduse. Kinnise sisehoovi seinad on laotud murtud silikaattellistest.

Mae tõdes, et hoone läks plaanitust paar miljonit krooni rohkem maksma. «Alles hoone konstruktsioonide avamisel selgus, millises olukorras hoone tegelikult on,» rääkis Mae. «Hindan eraisikust tellijat, kes suutis lisaraha leida ning kõik põhjalikult korda lasta teha.»

Hetkel kuum