10. november 1996 kell 22:00

Huviorbiidis olid poliitilised sündmused

Eelmisel teisipäeval, nagu ikka novembri esimesel teisipäeval üle nelja aasta, toimusid USAs presidendivalimised. Presidendiks jäi edasi Bill Clinton, ent kongress jäi endiselt vabariiklaste kontrolli alla. Sellist jõudude vahekorda lugesid raha- ja kapitaliturud optimaalseks: Clintoni populaarsus pluss vabariiklaste range eelarvepoliitika. Maruliselt tervitas status quo säilimist Wall Street: juba järgmisel päeval pärast valimisi, 6. novembril, murdis Dow Jones läbi 6200 punkti joone. Ent sellega asi ei piirdunud: 7. novembri Dow Jonesi sulgemisnoteering oli veelgi kõrgem 6206,04 punkti, päeva jooksul alistus ka 6220 punkti tase. Buumiga aktsiaturul ei kaasnenud siiski samaväärset dollari kursi tõusu.

Neljapäeval tõusid Londoni börsil Unilever Plc aktsiad 17 1/2 penni, 12,925 naelani. Varem oli aktsia langenud nii madalale kui 12,735 naela. See Briti-Hollandi toiduainete ja tarbekaupade kontsern saavutas loodetust paremad kolmanda kvartali tulemused -- maksude-eelne kasum kasvas kuus protsenti, 918 mln naelani. Reedel jätkus Unileveri aktsia tõus 13,20 naelani. Muudest aktsiatest olid huviorbiidis satelliit-ülekandja BSkyB aktsia, mis langes 12 penni, 517 pennini. Kauplusteketi Burton Group aktsia jätkas kallinemist pärast majandustulemuste avaldamist, tõustes ühe penni, 146 1/2 pennini. Reede pärastlõunal võrdus FTSE 100-indeks 3908 punktiga, olles nädala jooksul langenud 57 punkti ehk 1,4%.

President Boris Jeltsini südamaoperatsioon, mis sai teoks samal päeval USA presidendivalimistega ja mis õnnestus hästi, ei mõjutanud eriti Venemaa raha- ja kapitaliturgu. Näiteks Venemaa kauplemissüsteemi indeks (RTS) tõusis 1. novembri 178,64 punktilt 184,35 punktile 6. novembril ehk nädalaga 3,2%, sest neljapäeval ja reedel peeti Venemaal püha. Hoopis järsemalt tõusis Venemaa aktsiaindeks siis, kui Boris Jeltsin valiti tagasi presidendiks. 4. juulil (kokkusattumus: 4. juuli on ka USA iseseisvuspäev) võrdus RTS-indeks rekordilise 227,79 punktiga. Rubla kursis dollari suhtes polnud samuti järske muutusi -- rubla jätkas langemist tavapäraste kahe-kolmepunktiste sammudega. 6. novembril oli rubla oksjonikurss Moskvas 5461 RUR/USD.

Saksamaa börsi DAX-indeks tõusis reedel keskeltläbi ühe protsendi ja saavutas uue rekordi, esialgu 2745,84 punktiga, sest kauplemine börsil veel käis. Saksamaa aktsiaturgu toetas eelkõige võlakirjaturg, millel hinnad jätkasid tõusvat trendi. Eelmine DAXi rekord pärines 18. oktoobrist. Neljapäeval ja reedel avaldati ettevõtete kolmanda kvartali tulemusi, mis panid ka hinnad liikuma. Nende järgi olid suuremad tõusjad Viag ja Dresdner Bank ning langejad Daimler, Siemens, farmaatsiafirma Fresenius Medical Care, Volkswagen. Volkswagemi tootmisdirektorit Lopezit ähvardab süüdistuse esitamine. Langejate hulgas oli ka Deutsche Banki aktsia, viidati tehnilistele põhjustele. Nädala jooksul tõusis DAX-indeks 66 punkti ehk ca 2,5%.

Rootsi aktsiaturg tõusis reede hommikul peamiselt blue-chips aktsiate, farmaatsiafirma Astra ja telekomi gigandi Ericssoni eestvedamisel. Ericssoni aktsia kallines neli krooni, 196 kroonini. Ericsson teatas 7,2 mld krooni suurustest uustellimustest, sealhulgas 760 mln kroonisest Brasiilia tellimusest. Astra aktsia kallines 2,50 krooni, 297 kroonini, hind liikus vastavusse hinnaga New Yorgi börsil. Maaklerite sõnul jälgiti tähelepanelikult kindlustuskompanii Skandia aktsiat, mis kallines 4,50 krooni, 192 kroonini -- tulekul oli üheksa kuu raport. Samuti oli tulekul Briti-Rootsi terasevalmistaja Avesta Sheffieldi raport. Aktsia hind alanes pool krooni, 64,50 kroonini. Börsi üldindeks oli õhtul praktiliselt muutumatult 2142 punkti juures.

Nokialt oodatakse 14. novembril tugevaid üheksa kuu tulemusi. Seetõttu asus Nokia aktsia juba varakult tõusma, kallinedes reedel neli marka, 224 margani. Muudest aktsiatest kallines Neste 0,50 marka, 96,50ni, Rauma 0,20 marka, 83,00ni, Kemira 0,20 marka, 50,50ni. Merita pank, mille üheksa kuu tulemused vastasid turu ootustele, kallines 0,70 marka, 15,50 margani. Reedel langes sektoritest üksnes metsasektor, langeja oli siin Kesko. Hansapanga aktsia kallines nädala jooksul 0,20 marka, 40,50ni, mis vastas 107,37 kroonile. Ühispanga aktsia tõusis nädalaga 0,30 marka, 8,70ni -- see vastas 23,06 kroonile. Helsingi HEX-indeks tõusis reedel 0,71%, 2240 punktini -- see teeb nädala kasvuks 37 punkti ehk 1,7%.

Hetkel kuum