19. november 1996 kell 22:00

Viiekesi spordi eest

Esmalt esitasid riigikogu liikmed Raivo Kallas, Talvi Märja, Toomas Savi, Andres Taimla ja Jaan Talts eelnõu, mille kohaselt oleks pidanud lisaks kolmele protsendile, mis laekub Kultuurkapitalile alkoholi- ja tubakaaktsiisist, lisama 1%. Lisatud 1% ehk 13 mln krooni pidi alkoholi- ja tubakaaktsiisist laekuma sihtotstarbeliselt kehakultuuri ja spordi sihtkapitalile.

Ettepanek riigikogu heakskiitu ei leidnud. Lembit Arro Maaliidust tegi ettepaneku, et aktsiisidest kantaks Kultuurkapitalile siiski vaid 3% ning 0,5% sellest otse spordi tarbeks. «Siis oleks kindel, et sport vajaliku raha saab ja riigieelarvesse ei teki ka 13 miljoni kroonist auku,» põhjendas Arro.

Reformierakondlane Paul-Eerik Rummo märkis hoopis, et selline raha suunamine läheb vastuollu Kultuurkapitali seadusega, mille järgi raha jagamise kaheksa sihtkapitali vahel otsustab Kultuurkapitali nõukogu.

Eelnõu esitajad on mures, kuigi järgmise aasta riigieelarvest on Kultuurkapitalile ette nähtud 60 mln krooni.

1996. a laekub Kultuurkapitalile ca 50 mln kr ehk 3% riigieelarvesse laekuvast tubaka- ja alkoholiaktsiisist. 5 mln kr taotlenud kehakultuuri ja spordi sihtkapital sai tänavu vaid 1,2 mln kr.

Kuna riigikogu rahanduskomisjon oli aktsepteerinud Arro ettepanekut täiendavat 13 miljonit mitte eraldada, tegi eelnõu üks algatajatest reformierakondlane Andres Taimla ettepaneku teine lugemine katkestada.

«Poliitika on kompromiss ja ma teen parandusettepaneku. Kuna ei läinud läbi 3+1 mudel, pakun nüüd 3+0,5 ja sellest üks protsent oleks mõeldud kehakultuuri ja spordi sihtkapitalile,» oli Taimla optimistlik.

Hetkel kuum