20. november 1996 kell 22:00

Norra-Eesti majanduskoostööd ilmestavad puit ja kala

Eesti ettevõtjatele tutvustati Norra valitsuse toetusprogramme ning koostöö- ja investeerimisvaldkondi.

Norra kaubanduskoja majandusnõunik Aivar Põldäär kinnitas, et Eesti on Norra jaoks soodsa investeerimiskliimaga riik.

«Lisaks on Eesti plussideks tööjõud, lähedus suurtele idaturgudele ning samuti oskus seal opereerida,» lisas Põldäär.

Norra ja Eesti koostöö on arenenud mitmes majandusharus -- bensiinijaamadesse on investeerinud Eestis Statoil, soojus- ja valgustehnika alal Glamox ning ravimitööstusse Nycomed. Suurima mahuga on aga koostöö kalatööstuses.

«Norra kalakaubanduses mängib Eesti päris suurt rolli -- ühelt poolt varustatakse oma toorainega Eesti kalatööstust, teisalt vahendatakse kalatooteid edasi ida poole,» selgitas Põldäär. «Norrast impordib Eesti ka päris palju tehnikat ja sisseseadet tööstuse jaoks.»

Masinatööstuse vallas on näiteks Dvigatelil tihedad sidemed Norra laevaehitajatega, kellel on kavatsus hakata Dvigatelis tootma mahuteid ja suuri laeva konstruktsioone.

Eesti ekspordis Norrasse domineerib aga puit ja puidutööstus.

«Alates paberipuust, saepalkidest ja -materjalidest ning lõpetades viimistletud puidutoodetega,» rääkis Aivar Põldäär. «Veel paistab silma Eesti tekstiilitööstus, mis teeb alltöövõtu korras tooteid Norra firmadele.»

Hetkel kuum