21. november 1996 kell 22:00

Tartu linnavalitsus tühistas taksode hinnapiirangud

Tartu abilinnapea Toivo Jullineni sõnul saabus 8. novembril linnavalitsusse õiguskantsleri Eerik-Juhan Truuvälja kiri, milles õiguskantsler tegi linnavalitsusele ettepaneku tühistada määrus.

Hinnaseaduse kohaselt on kohalikul omavalitsusel õigus kehtestada ja kooskõlastada vaid munitsipaalettevõtete toodangu ja teenuste hindu, märkis Truuväli.

Tartu linnavalitsuse määruse õigustühisusele juhtisid suvel tähelepanu OÜ Tulika Tartu ja kahe Tartu erataksojuhi esindaja kohtus, advokaadibüroo Bachmann & Partnerid vandeadvokaat Kalev Bachmann.

Tulika Tartu saatis suvel Tartu linnavalitsusele ja volikogule kirja, milles tõestasid, et linnavalitsusel pole õigust eraettevõtlusele kinnitada taksotariife. «Linna määruse kohaselt on sõidukilomeetri tasu Tartus kuni 4 krooni,» rääkis Tulika Tartu tegevdirektor Mati Reisma. «Meie tõstsime Tartu turule tulles kilomeetrihinda 50 sendi võrra.»

Advokaadibüroo ASi Teder & Rask juhatuse esimehe, vandeadvokaadi Indrek Tederi kinnitusel on sarnases vaidluses kohtupraktika juba olemas. «Riigikohtu halduskolleegiumi lahend on sisuliselt linnamäärusest kõvem,» lisas Teder. «Linnavalitsusel polnud kõnealusel juhul õigust kehtestada piirhindu, need on vabalt kujunevad.»

Advokaadibüroo Teder & Rask kaitses 1994. aastal ASi Tulika Takso kohtuvaidluses Tallinna transpordiosakonnaga.

Riigikohus tunnistas Tallinna transpordiosakonna trahvid ebaseaduslikuks.

Tartu halduskohus tühistas üleeile Tartu erataksojuhile Arvi Eruskile Tartu liikluspolitsei komissari Madis Karu määratud 110kroonise rahatrahvi selle eest, et Erusk juhtis taksot kehtetu teenindusloaga.

Tartu taksokeskus ei pikendanud Eruski teenindusluba, kuna Erusk soovis miinimumtasuks 15 krooni, mitte linnavalitsuse kehtestatud 10 krooni.

Eruski esindaja, vandeadvokaadi Kalev Bachmanni sõnul on kohus oma otsust põhjendanud sellega, et Eruski käitumises puudub haldusõiguserikkumise koosseis. «Eruskil on õigus esitada apellatsioonkaebus ja taotleda halduskohtu otsuse muutmist motiivide osas,» lisas ta.

Erusk, kes 16. oktoobrist töötab taas taksojuhina, kinnitas, et tõenäoliselt alustab ta veel kaks kohtuasja.

Hetkel kuum