24. november 1996 kell 22:00

Vähi on kindel oma jätkamises

T.V. Minu shansid on üsna kõrged. Suuremal või vähemal määral on mind valmis toetama 70 saadikut riigikogu 101 liikmest.

T.V. Me ei mõtle nii madalalt kui Kallas. Reformierakond läheb Eesti poliitika ajalukku parteina, kes on võitnud kohalikud valimised, valimisedu maha mänginud, valitsuskoalitsioonist välja astunud, ja kelle saatuse pärast tunnen ma suurt muret.

T.V. Oleme pidanud läbirääkimisi Eesti poliitika tuleviku üle kõigi riigikogu fraktsioonidega. Siduvaid kokkuleppeid ei ole me vormistanud veel ühegi erakonnaga.

T.V. Põhimõtteliselt arvestame, et riigikogus on 101 liiget, kes on valitud demokraatlikult, sõltumata rahvusest. Oleme valmis arvestama nii vene fraktsiooni toetuse kui ka vastuseisuga.

T.V. Ma ei ole Kirsipuud kunagi väga tõsiselt võtnud. Reformierakond tavatseb algul öelda ja siis mõelda. Vene välisministri Jevgeni Primakovi vastu vajab Eesti sama masti meest, parteipoliitikavälist, tõeliselt professionaalset välisministrit, kes peaks oma kohale jääma kauemaks kui üks valitsus.

Ma ei saa aru, miks isamaalised ringkonnad on vastu Toomas Hendrik Ilvese välisministriks asumisele ja lausa shantazheerivad teda. Ilves kindlustaks Eestile pragmaatilise, efektiivse, kiire edasiliikumise lääne suunal ja edu suhetes Venemaaga.

T.V. Ma ei ole kunagi uskunud posijaid ja ennustajaid. Kui mul midagi viga on, lähen arsti juurde.

E.S. Kõik oleneb sellest, millised on Vähi käigud lähipäevadel. Praegu on mänguruum nii lai, et käike jätkub. Palju sõltub sellest, kuidas Vähi närvid vastu peavad. Paljuski käib mäng peaministri närvidel, palju sõltub ka koonderakonna toetusest. Erakonna kongress peetakse 7. detsembril. Ühed ootavad sellelt partei ühtsust, teised lõhenemist.

E.S. Kui Vähil õnnestub komplekteerida valitsus uute ja ühiskonnas aktsepteeritud ministritega lähipäevil, ei kujune erilist poliitilist kriisi. Jääb aga asi vinduma, on pilt teistsugune.

E.S. See arvamus ei ole millegagi põhjendatud. Samas on minu arvates Eestile praegu halb, et meil ei ole Venemaa juhtivate parteide hulgas mingeid partnereid.

E.S. Keskerakond on olnud valitsuses kaks korda ja näidanud piisavalt oma teovõimet. Seepärast ei pea me tegema demonstratsioonesinemisi Tallinnas või kusagil mujal. Erakorralistesse valimistesse puutuvalt näib, et sellest kombinatsioonist on eriti huvitatud reformierakond. Keskerakonnal sellist tagamõtet ei ole.

Hetkel kuum