• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valgalased lahkuvad ETKst

  Viimased kolm aastat kahjumiga töötanud Valga TÜ juhtkond esitab lähiajal ETK juhatusele avalduse ETK süsteemist välja astumise kohta.
  «Kahjuks oleme sunnitud nii toimima, sest ETK ei aidanud meil ellu jääda,» kommenteeris otsust Valga TÜ juhatuse esimees Henn Kikas.
  ETK peadirektor Jüri Miks ei kommenteerinud eile Valga tarbijate ühistu väljaastumissoovi, sest ta pole selle kohta veel ühtegi dokumenti näinud. Valga TÜ majanduslik olukord ületab need riskiastmed, mis lubaksid Valka investeerida, märkis Miks. «Kui pangad ei aktsepteeri Valga tarbijate ühistule laenu andmist, miks peaks siis ETK oma 32 ühistule kuuluvat raha Valka paigutades riskima,» ütles Miks.
  Kikase sõnutsi on Valga TÜ osak ETKs praegu 909 000 krooni ja selle raha tahavad valgalased ära kasutada oma kaupluste ajakohastamiseks.
  «Osaku suurus arvutatakse vastavalt ETK üldkäibele viimasel kolmel aastal ja iga ühistu panusele, nii et Valga ühistu täpset summat ei oska ma praegu öelda,» lausus Miks.
  Pidevalt makseraskustes olnud Valga tarbijate ühistu tänavune käive küünib 24 miljoni kroonini ja kahjum veidi üle miljoni krooni. Mullune kahjum oli 1,4 miljonit ja 1994. aasta kahjum 0,9 miljonit krooni.
  «Pankrotioht on õnneks möödas ja kõige kriitilisemast punktist oleme üle saanud,» märkis Kikas.
  Valga TÜ majanduslik allakäik algas juba 1992. aastal. Ühistu juhtkond vältis turumajanduslikke muudatusi ja uuendusi, mistõttu praegusesse seisu jõudmine oli paratamatu.
  Valgas pole ühtegi ETK kauplust. «Taotlesime ETK juhtkonnalt raha Valga südalinna Edu keti kaupluse rajamiseks, kuid seda ei peetud võimalikuks,» ütles Kikas.
  ETKst väljaastumisel saadava osakuraha eest loodab Valga TÜ juhtkond ühistu majandustegevuse taas rentaabliks muuta, müüa maha viimased viis ühistule kuuluvat maapoodi.
  Töötajate arv on poole aasta jooksul vähenenud ligi poole võrra. «Aprillis oli meil 207 töötajat, hetkel on 120 ja tuleva aasta märtsiks jääb alles 55 töötajat,» märkis Kikas.
  Tema sõnul jätab Valga TÜ endale 7--8 kauplust Valga linnas ja püüab nende tegevuse kaudu taas jalad alla saada.
  «Kui võimalus tekib, astume ETKsse tagasi ja rajame kindlasti Valka ka Edu ja A kaubamärke kandvad kauplused,» lisas Kikas.
  Jüri Miks ütles, et viimase kuuekümne aasta jooksul pole ETKst välja ja siis uuesti sisse astumise pretsedenti olnud. Küll aga arvati tänavu 30. mail ETK ridadest välja Rakvere TÜ, kes muutis end ühistust osaühinguks ega saanud seetõttu ETK põhikirja järgselt enam süsteemi kuuluda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Idud löövad senist rekordit pika puuga
Läinud aastal rekordiliselt raha kaasanud siinsed idufirmad teevad tänavu ilmselt uue rekordi. Aasta esimeste nädalatega on kaasatud peaaegu sama palju raha kui eelmisel aastal kokku. Jaanuariga ulatub kaasatava kapitali maht 900 miljoni euroni.
Läinud aastal rekordiliselt raha kaasanud siinsed idufirmad teevad tänavu ilmselt uue rekordi. Aasta esimeste nädalatega on kaasatud peaaegu sama palju raha kui eelmisel aastal kokku. Jaanuariga ulatub kaasatava kapitali maht 900 miljoni euroni.
Oliver Kruudal ei õnnestunud pankrotimenetlust Iirimaale viia
Tartu ringkonnakohus jättis rahuldamata võlgnikust ärimehe Oliver Kruuda kaebuse tema kohta käiva pankrotimääruse vaidlustamiseks, kohus leidis, et vaatamata Iirimaal viibimisele asub tema põhihuvide kese Eestis.
Tartu ringkonnakohus jättis rahuldamata võlgnikust ärimehe Oliver Kruuda kaebuse tema kohta käiva pankrotimääruse vaidlustamiseks, kohus leidis, et vaatamata Iirimaal viibimisele asub tema põhihuvide kese Eestis.