5. detsember 1996 kell 22:00

Gazprom kaitseb monopoli

Norra majandusleht Dagens Næringsliv kirjutab, et dokumendis, mille TV NOVA sai Tshehhi välisministeeriumist, ei jäta Moskva mingit kahtlust, et «mitme miljardi suurused» tarnelepingud lähevad vett vedama, kui Praha otsustab Venemaa gaasimonopoli Tshehhis lõhkuda ning vedada ligikaudu 20 protsenti riigis tarbitavast gaasikogusest sisse Norrast.

Venemaa avaldus tuli vaevalt nädalapäevad pärast seda, kui Moskvas toimus suur reklaamiüritus, kus ligikaudu sadakond Tshehhi ettevõtet tutvustasid oma toodangut. Teadaolevalt on Tshehhi majandusele suureks koormaks ohtlikult paisunud väliskaubandusdefitsiit. Paljud ekspordiga tegelevad firmad, eriti suuremad tööstusettevõtted, näevad just Venemaas paljutõotavat turgu, mille võimalused on seni veel rakendamata.

Eelmisel nädalal toimunud kinnisel kohtumisel kinnitas Tshehhi valitsus oma kavatsust lõpetada riigi täielik sõltuvus Venemaa gaasitarnetest. Tegelikkuses toimub võitlus ahvatleva tehingu üle Norra gaasifirmade (Statoil, Saga, Hydro) ning Saksa-Hollandi partnerettevõtete Wintershall ja Gasunie vahel. Viimased teevad tihedat koostööd Venemaa Gazpromiga.

Paljud Tshehhi valitsuse liikmed pooldavad lepingut Norraga, samal ajal kui Tshehhi tööstusminister Vladimir Dlouhy ning tõenäoliselt ka peaminister Vaclav Klaus näevad parema meelega kokkulepet Gasunie/Winterfalliga, kuna see lahendus ei pahandaks Moskvat.

Informeeritud allikate andmeil ei ole Norra Gazpromile veel alla vandunud. Alles läinud nädalal viibis Prahas Norra nafta- ja energeetikaministeeriumi kõrgetasemeline delegatsioon. Paralleelselt Tshehhiga peetakse gaasitarnealaseid läbirääkimisi ka Poolaga.

Tshehhi valitsus peaks otsuse gaasiimpordi üle langetama tuleva aasta alguses. DN

Hetkel kuum