8. detsember 1996 kell 22:00

Välisminister üllatas

Suursaadiku ametist peaminister Tiit Vähi vähemusvalitsusse välisministriks kutsutud Toomas Hendrik Ilves valmistas eelmisel nädalal riigikogu ees esinedes meeldiva üllatuse.

Nimelt juhtis Ilves oma välispoliitilises aruandekõnes riigikogu tähelepanu sellele, et kõik positiivne, mida Eesti diplomaatia on suutnud saavutada, on saavutatud tänu kiiretele ja radikaalsetele majandusreformidele. Ilvese hinnangul on Eesti majandusedu parem kaitse- ja julgeole-kutagatis kui näiteks hambuni relvastumine.

Äripäeval on heameel tõdeda, et vaatamata peaministri järsule meelemuutusele ja soovile senist majanduspoliitilist suunda muuta on uues valitsuses ühel võtmekohal inimene, kelle seisukohad ei muutu sõltuvalt sisepoliitikas toimuvatest jõudude ümberpaigutustest ja kes tõesti soovib, et Eesti kiire majandusareng jätkuks ka uue valitsuse ajal.

Ilvese esinemine riigikogu ees andis märku sellest, et eelmise valitsuse erimeelsused majanduspoliitika suhtes pole uues valitsuses kuhugi kadunud.

See on igati positiivne, sest just tänu eelmises valitsuses esinenud eriarvamustele sündis peaministri «kümme käsku» majanduse arendamiseks. Loodetavasti õnnestub Ilvesel need käsud peaministrile uuesti meelde tuletada ja Tiit Vähi hakkab neid koos oma ministritega ka lõpuks ellu viima.

Positiivne on ka see, et Ilves soovib võimalikult kiiresti sõlmida Venemaaga piirilepingu ning et ta pole selles küsimuses lasknud ennast mõjutada oma sõpradel Isamaliidust.

Hetkel kuum