11. detsember 1996 kell 22:00

Kaotada saartel tulumaks?

Selline punkt tekitab mi-nus tõsise küsimuse, kas meil on võimalik päris nii saarte asju siiski korraldada. Selline lahendus on natukene küsitav ja hetkel liiga radikaalne.

Samas, regionaalpoliitika peabki olema selline, peab kohe mõjuma, st tegema midagi radikaalset.

Kuid siin peab arvestama, mis saab sel juhul teiste piirkondadega. Kuidas välistada, et kõik Eesti ettevõtjad ei tormaks nüüd end saartele registreerima. Kindlasti olen seda meelt, et saared vajavad lähenemist, aga kindlasti on Eestis veel teisi piirkondi, mis vajaksid riigi sekkumist võib-olla samalaadsete meetoditega. Seega, hetkel ei saa ma seda seaduseelnõu toetada.

Teisest küljest, meil ei olegi praktiliselt võimalik soodustusi teha. Võrreldes teiste riikidega on meil maskud küllaltki madalad, meil ei ole imporditolle. Seetõttu on ka efekt suhteliselt väike, muidugi ettevõtjal on tähtis ka 1% kasumist.

Ma ei välistaks seda, et tulumaksu kaudu võiks teha soodustusi, kuid see ei tohiks toimuda teiste piirkondade arvel.

Usun ja loodan, et seda seadust vastu ei võeta. Allkirja seaduse esitamisele andsin saarlasena.

Kuid ma arvan, et riigikogus on hulk saadikuid, kes iilagi ei andestaks seda, et näiteks Kagu-Eestile või Narvale ei anta sellist soodustust. Arvan, et maksutehniliselt on see tobe ja kunstlik. Kui otsustada, et saared saavad toetust, siis pumpame sinna raha, mis mõttega me oma kontorid Pranglile peame viime ja kinnitama, et me seal tegutseme. Mis puutub saartel ettevõtte tulumaksu kaotamisse, siis tehniliselt on selle rakendamine keerulisem kui saarte seadusesse sissepanek. Teen hoopis parandusettepaneku, et saartel ja mandril ettevõtte tulumaksu ei maksta.

See, et järgmisena kaoks näiteks Kagu-Eestis tulumaks, tekitab maksunduses asjatuid häireid. Tulumaksust piirkonniti vabastamine ei ole hea meetod regionaalpoliitikat ajada. Ja asi pole mitte ainult tulumaksus. Kui ma lähen kusagile väikesele saarele, siis tuleb selle seaduse järgi mulle vedada, nii palju kui ma siit välja loen, viivitamatult telefoniliin ja veetorud. Aga kuidas seda saab tagada?

Hetkel kuum