17. detsember 1996 kell 22:00

EMT juhatus kinnitas tuleva aasta äriplaani

Tee kinnitusel suurendas EMT varasemate äriplaanidega võrreldes firma käibeprognoosi, kuid kasumiprognoos jäi samaks. «Mida enam suureneb klientide arv, seda vähem tarbib üks klient meie teenust,» lausus Tee.

Järgmisel aastal investeerib EMT peadirektori kinnitusel üle 260 miljoni krooni. «Kui sel aastal investeerisime 250 miljonit krooni, siis üle 40 miljoni sellest nõudis meie uue maja ehitus. Järgmise aasta investeering läheb peaaegu täies mahus võrgu arendusse,» selgitas Tee.

EMT suurim lepingupartner on Rootsi firma Ericsson, kellelt on seni ostetud ligi 85 protsenti kõigist tehnilistest vahenditest ja seadmetest. Ericssonile järgnevad Soome Nokia ja jaapani NEC.

EMTga konkureeriv Radiolinja Eesti AS investeerib järgmisel aastal 150 miljonit krooni.

Tee sõnul peab Eesti Mobiiltelefon suurte investeeringute tarvis pankadelt laenu võtma. Tee ei täpsustanud, millistelt pankadelt EMT raha laenab. «Läbirääkimised alles käivad. Meile on oma pakkumisi teinud ka Jaapani ning Prantsuse pangad,» ütles ta.

Tee lisas, et seoses suurte investeeringutega väheneb EMT rentaablus. Eelmisel aastal oli EMT rentaablus 47,2 protsenti. Sel aastal jääb rentaablus 30 protsendi piiresse.

Samuti väheneb Tee kinnitusel hetkel üle 54 000 kliendi omava EMT osakaal Eesti mobiilsideturul. Praegu tegutseb Eestis kaks mobiiliühendust pakkuvat operaatorfirmat. Järgmise aasta alguses peaks kolmandana tegevust alustama Levicomi gruppi kuuluv Ritabell.

EMT käive sellel aastal ületab 500 miljoni krooni, kasum on 150 miljonit. Tõnu Tee kinnitusel otsustatakse EMT osanikele 1996. aasta kasumist dividendide maksmine järgmise aasta märtsis. Eesti Mobiiltelefonist kuulub 51 protsenti Eesti Telekomi kaudu riigile, võrdselt 24,5 protsenti aktsiatest omavad Rootsi riiklik Telia ja Soome Telecom.

Hetkel kuum