• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liigne tuuritamine rikub mootorit ja häirib naabrite unerahu

  Talv on võimust võitnud ja autojuhtidel on taas keerulisemad ajad käes.
  Ikka leidub autojuhte, kes varahommikul akende all kaua aega häälekalt mootorit tuuritavad.
  Küsimus pole ainult inimeste une häirimises. Asjatundjal on tuuritamist valus kuulata ka seetõttu, et külma mootori õlitus jääb puudulikuks. Õli surve suureneb vaid teatud pööreteni, kusjuures viskoosse õli jõudmine kaugetesse piludesse peaaegu ei muutu.
  Hoopis mõistlikum on mootor kauase kohapeal käitamise asemel koormuse järk-järgulise suurendamisega soojaks sõita. Suuri pöördeid tuleb võimalust mööda esialgu vältida. Nii tekib ka vähem mürgiseid heitgaase ja mootor kulub tunduvalt vähem. Umbes minut tühikäiku on muidugi vajalik.
  Mootori tervise huvides tuleb silmas pidada ka seda, et talveks pannakse mootorisse selline õli, mis ei kaota külma käes voolavust. Külmaks talveks sobiva õli markeeringus on tähis 5W või 10W. Näiteks õliga SAE 10W-30 saab mootorit käivitada temperatuurini --20° C ja õliga, mille tähises on 5W, veel tugevama pakase käes.
  Kui on kuulda, et väntvõll pöördub külma käes käivitamisel aeglaselt ja tuled muutuvad seejuures tuhmiks, peab kontrollima akut. Lisaks käivitusraskustele on nõrga aku puhul oht selles, et generaator koormatakse üle.
  Oletagem, et seisval autol unustati tuled põlema või on aku mõnel muul põhjusel väga tühi -- kui sellisel juhul lisaks tuledele lülitada sisse veel ventilaator ning istmete ja tagaklaasi soojendus, võib generaatoris vool tõusta nii suureks, et selle dioodid või mähised läbi põlevad.
  On olnud ka juhtumeid, et generaator rikutakse sellega, et mootoril lastakse töötada suurte pööretega siis, kui akust võetakse voolu teise auto mootori käivitamiseks. Seda tasuks tähele panna, kui hädalisele appi rutata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Eelmise nädala börsilangus tõmbas Aasia turud kaasa
Aasia turud on eelmise nädala USA aktsiaindeksite kukkumise edasi kandnud alanud nädalasse. Siiski on USA aktsiafutuurid täna alustanud roheliselt ning ennustavad tõusupäeva börsidele.
Aasia turud on eelmise nädala USA aktsiaindeksite kukkumise edasi kandnud alanud nädalasse. Siiski on USA aktsiafutuurid täna alustanud roheliselt ning ennustavad tõusupäeva börsidele.
Päikeseenergia tootjate arv kolmekordistus ja kasvab veelgi
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Selgusid Eesti edukaimad iduettevõtted
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.