22. detsember 1996 kell 22:00

Elektrivõrgud said Eesti Energiast priiks

Peaminister Tiit Vähi kirjutas möödunud nädalal alla 26. novembri korraldusele, mille kohaselt moodustatakse aktsiaseltsid Läänemaa Elektrivõrk ja Narva Elektrivõrk.

Läänemaa Elektrivõrgu direktori Lembit Vali sõnul oodati allakirjutamist ammu ja kartus, et seda ei tehtagi, oli olemas. «Eesti Energia ei olnud iseseisva aktsiaseltsi moodustamise poolt. Nad püüdsid igati säilitada ühtsest süsteemi koos sinna juurde kuuluva bürokraatiaga,» rääkis Vali. Kui korraldusele poleks alla kirjutatud, oleks isesesev ettevõte Läänemaa Elektrivõrk võib-olla kaotatud, lisas Vali.

Narva Elektrivõrgu tegevdirektori Rein Anniku sõnul lootsid ka nemad, et peaminister korraldusele alla kirjutaks. «Pääsesime halvimast variandist. Kartus, et meid ühendatakse Viru võrkudega tagasi, püsis alla kirjutamise hetkeni,» lisas Annik.

Vali ütlusel on Läänemaa Elektrivõrgu maksumus 43 mln krooni ja aktsiate omanik on praegu majandusministeerium. Plaanis on aktsiakapitali laiendamine mõne välisinvestori abil, lisas Vali.

Jaanuari alguses tuleb Eestisse Imatran Voima Oy, kes on aktsiakapitali laiendamisest huvitatud. Kui Imatran Voima Oy investeeriks 45 mln krooni, saaksid nad 51% aktsiate omanikuks. See on esialgne plaan, mis võib muutuda. «Ülejäänud aktsiad lähevad vabamüüki ja neid peaks saama osta ka EVPde eest. Lõppeesmärgiks on börsile jõdmine,» lisas Vali.

Anniku ütlusel on Narva Elektrivõrgu situatsioon teine ja nad ei ole välisinvestoritest huvitatud.

«Läänemaal on tegemist põllumajandusvõrguga. Narva elektrivõrk on linnavõrgu tüüpi ja meie näitajaid ja olukorda ei tasu võrrelda,» lisas Annik. ÄP

Hetkel kuum