8. jaanuar 1997 kell 22:00

Peaministri veidrad trikid

Üks Tiit Vähi valituse minister kinnitas Äripäevale, et eelmise aasta lõpus arutas valitsus võimalust müüa talle kuulunud Põhja-Eesti Panga (PEPi) aktsiad hoopiski Eesti Hoiupangale. Kui selline info tõele vastab, võib oletada, miks Vähi süüdistustele Ühispanga aktsiatega spekuleerimise kohta nii valuliselt reageeris.

Tehing olevat katki jäänud poliitilistel põhjustel. Nimelt olid PEPi kuhjatud mitmed (koond)poliitikute ja väidetavalt ka osade keskpanga juhtivtöötajate valgust kartvad finantstehingud. Ühispangalt PEPi ärarebimine oleks võinud sohimängus petta saanud ühispankurite kaasabil riigiisade sahkerdused avalikkuse ette tuua.

Näiteks on teada kurioosne laen endise Tallinna linnavolikogu esimehe Koit Kaaristu firmale, mille kohta Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis ütles: «PEP püüdis põhust ilma lehmata sõnnikut teha.» Skandaalne hiigellaen polnud aga sugugi ainus PEPi arhiivi talletatud poliitiline patt, mida valitsus ja Eesti Pank Tööstuspanga hoone ja logistika maja viigilehega katma pidid.

Eesti Panga president Vahur Kraft kinnitab, et Eesti Pank ei ole oma endist osalust PEPis kunagi Hoiupangale müüa soovinud. Hoiupanga juht Olari Taal pole PEPi aktsiate ostmisest enda sõnul mõelnudki. Taal kinnitab tänases Äripäevas, et selline väide tundub pehmelt öeldes naljaka uitmõttena.

Hoiupanga ja Tööstupanga liitumise tulemusena sai Vähi oma kaudse omanduse eest Tööstuspangas osta Hoiupanga aktsiaid nominaalhinnaga. Kas nüüd oli valituse kinnisel istungil arutatu suitsukate Vähi soovile PEPi ja Ühispanga liitmisest hiigelkasumeid lõigata või tahtis peaminister Hoiupangale magusat kingitust tehes Taali teadmata kergitada niigi kopsakat aktsia hinda, teab vist ainult Vähi ise.

Hetkel kuum