12. jaanuar 1997 kell 22:00

Vanalinna fond kaalub loobumist Tallinna ärikeskusest

Vanalinna fond ei saa kesklinnale kuuluva maja operaatorfirmalt TBC sentigi dividende, kuigi lootus oli nende baasil fondi edasi arendada, lausus Jüri Ott. Teine võimalus oleks öelda ameeriklastele, et olete juba küllalt tasku pistnud ja teeme uue, võrdõigusliku lepingu, lisas ta.

Üks kesklinna valitsusele lähedal seisev isik mainis ka kolmandat varianti: ajada TBC pankrotti ja korraldada konkurss uue operaatorfirma leidmiseks. «See oleks äärmuslik variant, loodan, et jõuame ameeriklastega siiski normaalsele kokkuleppele,» kommenteeris Ott.

«Kui ka linn Hardo Aasmäe valitsemise ajal TBC rendilepinguga veidi puusse pani, ei saa meie eraettevõtjatena oma nina sinna toppida,» lausus Vanalinna fondi juhatuse liige ja Tallinna Panga nõukogu esimees Guido Sammelselg.

15 miljonit krooni on Oti isiklik arvamus, soovin, et jutud muutuks fondi juhatuse ja kesklinna halduskogu ametlikeks otsusteks, märkis Sammelselg. Ta lisas, et ameeriklased on pakkunud linnale ka võimaluse osta nende osalus TBCs 7--9 miljoni dollariga ära.

Tallinna Pank on laenanud omal ajal projektile 10 miljonit krooni 36protsendilise intressiga ja laenuprojektiga oleme me rahul, ütles Sammelselg. TBC on siiski õnnestunud projekt selles mõttes, et ta sai valmis ajal, mil Tallinnas polnud teisi sama tasemega äripindu pakkuda, märkis ta.

«Olen üllatunud, et kesklinna valitsus ja Vanalinna fond ei ole TBC kui operaatorfirmaga rahul,» ütles ärikeskuse peadirektor Arno Kannike. Oleme täitnud oma kohustusi linna ees kogu aeg vastavalt lepingule ja selle lisadele, lisas ta.

Kannike lausus, et algul olid kesklinnale laekuvad rendisummad tõesti väikesed, 15 krooni ruutmeetrilt kuus. Alates möödunud aastast aga maksame ruutmeetrilt juba 60 krooni kuus, nii et kesklinn teenis läinud aastal ligi 3,3 miljonit krooni, tõdes Kannike.

«Loota 1996. aastal dividende on liiga optimistlik, kuna Harju 6 sai renoveeritud kolm aastat tagasi ja kinnisvaraprojektide tasuvusaeg on tavaliselt alates 6--7 aastast,» ütles Kannike.

Ameeriklased on Kannikese sõnul majja investeerinud 2,5 miljonit dollarit lääne pankadest saadud 20protsendilise intressiga raha. Kannike möönis, et ameeriklastel on laenude tagasimaksmise graafikust kinnipidamisel raskusi.

Ärikeskus rendib ruume edasi hinnaga 93--225 krooni ruutmeetrilt. TBC eelmise aasta renditulu oli 13,5 miljonit krooni.

Ärikeskuse ruume rendivad muu hulgas Jaapani saatkond, EBRD Eesti esindus, Merita pank, Sampo Kindlustus, audiitorfirma Ernst & Young ja Finest Vendors. Kokku on hoones 23 firmat.

Tallinna kesklinna valitsusele ja Tallinna Pangale kuuluv Vanalinna fond omab 50% ärikeskusest, ülejäänud aktsiad kuuluvad USA firmale Woshram Group Overseas Ltd.

Hetkel kuum