16. jaanuar 1997 kell 22:00

Hansapanga kasumikärbe langetas aktsia hinda

Hansapanga juhatuse esimehe Jüri Mõisa sõnul võib Hansabank Latvija aktsiate soetusväärtuselt bilansilisele väärtusele ümberhindamise tulemusena tekkinud erakorralist finantskulu vaadelda kui raamatupidamislikku tehingut. Tema ütlusel tasakaalustati sellega Hoiupanga aktsiate müügist teenitud erakorraline finantstulu.

Mõis lausus, et maailmas on panga põhivara ümberhindamine väga levinud. «Põhimõtteliselt võib tehingut võrrelda sellega, kui me hindaksime Hansapanga peamaja väärtuse 130 miljonilt näiteks ühele kroonile,» selgitas ta. «Seega saaks kanda peaaegu 130 miljonit krooni otse kuludesse.»

Hansapank hindas ümber bilansis 130 miljoni kroonise soetamisväärtusega olnud endise Deutsch-Lettische Banki (DLB), praeguse Hansabank Latvija aktsiad, mille bilansiline väärtus on aasta algusest 50 miljonit krooni. Hansabank Latvija investeeringu ümberhindamise tulemusena tekkis erakorraline finantskulu 80 miljonit krooni, millest Hansapank amortiseeris eelmise aasta jooksul ligi kümme miljonit krooni. Aasta lõpus amortiseeriti ülejäänud 70 miljonit krooni.

Varem olid Hansapanga bilansis analoogse investeeringuna Hoiupanga aktsiad nende nominaalväärtuses.

Hansapanga puhaskasum ilma erakorralise finantstuluta, mis tekkis Hoiupanga aktsiate müügist, oli 197 miljonit krooni ehk kaks miljonit krooni enam kui panga kasumiprognoos. Detsembris müüdud Hoiupanga aktsiate eest teenis Hansapank 118,6 miljonit krooni erakorralist kasumit. Ühe kümnekroonise nominaalväärtusega aktsia hinnaks kujunes 57,5 krooni. Tehingu toimumise ajal oli Hoiupanga aktsia turuväärtus 61 krooni tasemel.

Hansabank Latvija eelmise aasta kahjum oli Hansapanga analüüsiosakonna juhataja Kristina Siimari sõnul 1,2 miljonit krooni. Tema väitel on Hansapanga suurima tütarettevõtte majandustulemus igati ootuspärane. Hansabank Latvija bilansimaht oli eelmise aasta lõpus 1,4 miljardit krooni.

Äripäevale teadaolevalt jääb Hansapanga grupi eelmise aasta kasum veidi alla 300 miljoni krooni. Grupi tulemused avalikustab pank veebruaris.

Vaatamata sellele, et Hansapanga eelmise aasta kasum oli ootuspärane, reageeris turg kasumi avalikustamisele negatiivselt ja Tallinna börsil oli aktsial eile langev suund. Hansapanga aktsia sulgemishind börsil oli eile 178 krooni, võrreldes 183,8 krooniga kaks päeva tagasi.

Hansapanga 1997. aasta kasumiprognoos on 256 miljonit krooni ja Hansapanga grupi prognoos 320 miljonit krooni.

Hetkel kuum