21. jaanuar 1997 kell 22:00

Aktsiahinnad hakkavad väärtpaberiturul taas tõusma

Hoiupanga aktsiaturgude osakonna juhataja Charlie Viikbergi sõnul on aktsiate hinnad Eesti väärtpaberiturul juba liiga alla läinud ja oleks õige aeg aktsiaid osta, mitte müüa. «Mina ostaks praegu aktsiad igal juhul,» ütles ta.

Hansapanga peaanalüütiku Katrin Kaarli sõnul toimub väärtpaberiturul suur liikumine, mida on väga raske kontrollida ka fundamentaalanalüüsi põhjal. Kaarli hinnangul ei ole väärtpaberiturul suuremat kriisi oodata. «Põhi on juba saavutatud. Paariprotsendiline langus mõningate aktsiate osas võib veel tulla, aga usutavasti järgmised nädalad näevad ette juba väikest tõusu ja stabiilset turgu, nagu on loomulik teiste riikide aktsiaturgudele,» ütles Kaarli.

Charlie Viikberg ütles, et aktsiahindade tõus on päevade küsimus ja selle nädala jooksul peaks Eesti väärtpaberiturg juba taastuma. Viikbergi hinnangul tuleb tõus turul kiire, kuna müüjaid on turul vähe.

Kaarli sõnul teevad pangad pidevalt fundamentaalanalüüse ega hoia ka endal suuri positsioone, mistõttu ta ei näe võimalust, et pangad peaksid hakkama kiiresti oma positsioone realiseerima, mis lööks aktsiate hinna turul alla.

Kaarli sõnul sõltub hindade stabiliseerumisel palju väikeinvestoritest, kes müügisurvega võivad aktsiahinnad ostusoovide puudumisel alla viia. Ta lisas, et samas teevad väikeinvestorid sellega endale ise liiga, sest igasugune paanika mõjutab halvasti just neid investorid, kes sellest paanikast haaratud on. «Väikeinvestorid loovad sellise paanikaga suurinvestoritele soodsa keskkonna. Suuremad investorid näevad, et kiiresti langevate hindadega on õige aeg aktsiaid odavalt kokku osta,» rääkis Kaarli.

«Kui väikeinvestorite hulgas paanikat ei teki, mis oleks kõigile kõige parem, siis võime juba järgmise kuu jooksul näha, et aktsiahinnad on taas tõusujoonel,» lisas ta.

Viikbergi kinnitusel hakkavad lääne investorid Eesti turule taas tagasi tulema. Kui viimasel turu tõusunädalal oli näha, et välisinvestorid pidevalt müüsid, siis praegu on märgata nendepoolset tugevat ostusurvet, seda eriti Norma ja Hansapanga aktsiate osas, lisas ta.

Tallinna väärtpaberibörsil sooritati eile 252 527 aktsiaga 168 tehingut kogukäibega 20,7 miljonit krooni. Enimkaubeldud oli Hoiupanga aktsia, millega sooritati 44 tehingut kogukäibega 10,6 miljonit krooni.

Vabaturul kaubeldi eile 76 tehingus 462 744 aktsiaga. Tehingute kogukäive oli 13,3 miljonit krooni.

Hetkel kuum