22. jaanuar 1997 kell 22:00

Eesti Talleksist sai Volkswageni autode müüja

Eesti Talleksi juhatuse esimehe Andres Sarri sõnul on tegu suure ja mitmete nüanssidega seotud koostööprojektiga, mille konkreetsed tingimused täpsustatakse edasiste läbirääkimiste käigus.

Kas Eesti Talleksi ja Volkswageni koostöö hõlmab peale autode importöörlepingu ka teisi projekte, on Sarri ütlusel hetkel veel vara kommenteerida. Tema sõnul saab koostöö kohta detailsemat infot avaldada lähinädalate jooksul.

Volkswageni praegusel maaletoojal, ASil Matkar, lõpeb koostööleping Saksa autotootjaga 6. veebruaril. Matkari juhatuse esimees ning Audide importija ASi AutoMatkar nõukogu liige Jüri Kuusk rääkis, et salongis olevad autod müüakse kindlasti veel maha ning 6. veebruarist on Kadaka tee salongi uksed suletud. Kuusk ei välistanud, et Volkswageni asemel hakatakse taotlema mõne teise automargi importööri õigust. Ta lisas, et pärast 6. veebruari tekib Volkswagenite müügis tühimik, sest Eesti Talleksil pole veel lepingut taskus ega töötavat müügi- ja hooldepunkti. «Sellise tegevusega hävitab Volkswageni kontsern Volkswagenite turu Eestis,» ütles Kuusk.

Lisaks Eesti Talleksile külastasid Volkswageni esindajad investeerimisfirmat Norma Grupp, kuhu kuulub AS Norma, kelle nõukogu esimehe Jüri Käo sõnul on võimalik, et Norma võib mõnda Volkswageni projekti investeeringu teha. Täpsemalt Käo öeldut kommenteerida ei soovinud, sest tema sõnul on kõik otsad veel lahtised.

Kuusk rääkis, et Matkar võinuks ka edaspidi Volkswageneid müüa, kuid seda juhul, kui sakslased soostuks langetama salongimüügi hindu, mis on tema sõnul ligi 30 protsenti kõrgemad kui konkurentidel. «Sellega pole nad nõustunud kahe aasta jooksul,» ütles ta. Kuusk rääkis, et tehas on nõus vahel soodushindu kehtestama vaid hulgimüügi puhul.

Eelmisel aastal müüs AS Matkar Eestis 141 Volkswagenit, millega oldi uute autode müügitabelis 14. kohal.

Eelmise aasta kevadel ütles Kuusk, et temal oleva info põhjal on Eesti Talleks Volkswagenile saadetud kirjas väitnud, et Eestis võiks aastas müüa Audisid ja Volkswageneid kokku ligi 400 autot.

Äripäevale teadaolevatel andmetel külastas esmaspäevast eilseni Tallinnas viibinud seitsmeliikmeline Volkswageni delegatsioon, mille eesotsas olid Euroopa loodedivisjoni juht Lars Bohn ning divisjoni alla kuuluva Balti regiooni juhataja Mike Nebel, veel Eesti politseiametit ja Volkswageni praeguse müüja, ASi Matkar salongi Kadaka teel.

Hetkel kuum