22. jaanuar 1997 kell 22:00

Väärtpaberiinspektsioon sõltumatuks

Väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Vahur Lokk ütles, et on põhimõtteliselt selle ideega päri. «Aga kõigepealt tuleb analüüsida, millised oleks sõltumatusega kaasnevad volitused,» lisas ta.

Lokk märkis, et 1993. aastal, kui loodi väärtpaberiamet, oli üks plaanidest allutada amet otse riigikogule, ent see oleks tähendanud põhiseaduse muutmist.

Väärtpaberiinspektsioon uurib praegu võimalikke Põhja-Eesti Panga ja Ühispanga ühinemise eel sisemise informatsiooni põhjal sooritatud tehinguid.

Võimalike sisetehingute olemasolu Ühispanga aktsiatega kahandab John Wilsoni hinnangul Tallinna börsi usaldusväärsust.

«Kui sellised negatiivsed uudised väärtpaberituru läbipaistvuse kohta jõuavad näiteks Dow Jones'i infokanalitesse, mõjutab see otseselt kogu Eesti ja väärtpaberibörsi atraktiivsust välisinvestorite silmis,» ütles Wilson.

Väärtpaberiinspektsiooni peadirektor ütles, et tema toetab siseinfo põhjal sooritatud tehingute uurimist, sest see tagaks Tallinna börsile edaspidi usaldusväärsuse. «Kui me praegu kõik maha vaikime, võib tulevikus tulla selline pauk, et börsi vastu kaotavad usalduse nii kohalikud kui ka välisinvestorid,» väitis Lokk.

Vahur Loki sõnul on börsil mõistlik kinni hoida just kohalikest investoritest, kuna nemad tagavad turu stabiilsuse. Börsi volatiivsus ehk kõikumine on tingitud välisinvestoritest, kes toovad oma raha küll turule, ent võivad selle ka kohe sealt välja võtta, lisas Lokk.

Peaministri majandusnõuniku Ardo Hanssoni sõnul peaks nn insider-tehingute vastu huvi tundma ka Eesti Pank, kuna sellised tehingud mõjutavad Eesti majandust laialdasemalt.

«Iseenesest on see, kui turul tegutsevad nutikad spekuleerijad, pikemas perspektiivis isegi hea,» lisas Hansson. Turul tegutsevad nutikamad spekuleerijad vaatavad Hanssoni sõnul läbi lühiajalisi võnkumisi börsil ja analüüsivad majanduse arengut kahe-kolme aasta peale ette. Sel moel aitavad lühiajalisi kõikumisi tasandada ja tagavad börsile stabiilsuse.

Hanssoni sõnutsi on halb hoopis see, kui väärtpaberiturul hakkavad spekuleerima pangad, kuna siis suureneb risk, et pangad võivad raha kaotada.

Hetkel kuum