23. jaanuar 1997 kell 22:00

Merineitsi on imelike üllatuste maja

Viru keskuse teisel korrusel asuvat Merineitsi restorani võib võrrelda läbisõiduhooviga. Äripäeva ärilõuna külalises EMORi direktrissis Karin Niinases tekitab koht vastakaid tundeid: restorani suurepärasele asukohale ja heale köögile vaatamata jätab tugevalt soovida söögikoha interjöör, ärilõunale mõeldes ka põhiliselt hotellielanikest koosnev klientuur.

«Selle restorani probleem on identiteedi määratlematuses,»täheldab Karin Niinas. «Väga raske on leida oma püsiklientuuri, kui selle moodustavad suures osas vaid turistid. Selle riskiteguri tõttu Karin Niinas pelgab Merineitsisse ärilõunale tulla.

Kui restorani kõrval asuva riidehoiu kena näitsik küsib garderoobi kasutamise eest igalt kliendilt 5 krooni, paneb see jahmatama. Järgmistki üllatust ei tulnud kaua oodata: avara saali suhteliselt pretensioonitut interjööri on ilmestatud kahemeetriste kunstpalmidega, mis on sedavõrd jubedad, et lõhuvad muidu askeetliku sisekujunduse täielikult. Olukorra päästab vaid aknaalune laud avara väljavaatega linnale.

Kiirest saabuva kelneriga tuleb kolmas üllatus: joogikaart piirdub vaid veinide loeteluga. Küsimusele, kas Merineitsis kangemaid ja lahjemaid jooke ei pakutagi, vastab kelner optimistlikult, et ta võib kõik napsud koos hindadega otsekohe ette lugeda. See on küll tunnustus kelnerile, kuid mitte restorani teeninduskultuurile tervikuna. Üleüldse on menüü kujundus peletav: roogade ja veinide hinnad pastakaga juurde kirjutatud.

Söögikaarti sirvides soovib Karin Niinas klassikalise eeldringi Dry Martini asemel tellida jõulupärast glögi. Sellist jooki Merineitsis ei saa ega oska ka kelner analoogi pakkuda. Samas kelneri soovitatud prantsuse punane vein Beaujolais (172 kr) on meie praadide kõrvale eriti õnnestunud.

Karin Niinase sõnul ootabki ta restoranis kelnerilt suhtlemisoskust ja initsiatiivikust ehk enam kui keskmine restoranikülastaja. «Tihti loob just kelner meeleolu, mis kliendi samasse söögikohta hiljemgi tagasi toob,» rõhutab Niinas.

Karin Niinas valib prantsuse kalasupi (99 kr), ajakirjanik vähi-kooresupi (56 kr). Valik osutus õigeks. Supp võinuks olla vaid tulisem. Karin Niinasel tekib vaid probleeme lisandite, koorimata krevettide ja teokarpide manustamisega, kuna pole mõeldud, kuidas hõrgutisi leemest kätte saada. Supiportsjonid on suured, maitsvad ja toitvad.

Hea, et supp kustutab esimese nälja, sest praadi tuleb oodata kaua. Samas rõõmustab, et praetaldrikud on eelnevalt kuumutatud.

Karin Niinas valib liha- ja linnuroogade (11 nimetust) ja kalaroogade (3 nimetust) hulgast lambaprae, põhjendades oma valikut sellega, et pretensioonika lambalihaga ei viitsiks ta ilmselt kodus jännata. Praad maitseb Karin Niinasele väga.

Lammas serveeritakse punase veini kastmes, lisandiks praetud küüslauguküüned ja aedvilja-kartulivorm, mida Karin Niinas eriliselt kiidab ja möönab, et selline kartulivorm sobib lamba juurde enam kui harilik keedukartul.

Kiidusõnu pälvib ka ajakirjaniku valitud põhiroog Tai Tulihärg, mida serveeritakse teravas t?illi-karrikastmes, mille seest võib noppida rosinaid ja riivitud mandlilõike. Lisandiks pakutakse riisi.

Kuivõrd Tai-pärane roog tegelikult on, oskab ehk öelda selle maa toitude gurmaan või kokk.

- Esmamulje

- paiga välisilme: 5p

- parkimisvõimalused: 5p

- riidehoid: 2p

- hügieenitingimused: 7p

- Miljöö

- sisekujundus: 5p

- ventilatsioon: 8p

- taustamuusika: 6p

- valgustus: 8p

- mugavus: 7p

- puhtus: 5p

- Teenindus

- personal: 7p

- menüü: 8p

- kiirus: 7p

- toidu kvaliteet: 9p

- Hinna ja kvaliteedi suhe

- eelroad: 6p

- supid: 7p

- paed: 8p

- magustoidud: 6p

- joogid (alkoholiga): 8p

- joogid (alkoholita): 8p

Hetkel kuum