4. veebruar 1997 kell 22:00

Tollimaksude eelnõu vajab täiendust

Valitsuses heakskiidetud ja riigikogus esimesel lugemisel olev tollimaksuseaduse eelnõu pole täiuslik, leiab välisministeeriumi osakonnajuhataja Alar Streimann.

Tollimaksuseaduse liiga lihtne või primitiivne vastuvõtmine pole põhjendatud, lausus Streimann. Tema sõnul on tollimaksuseadus oluline kaubandusakt, kuid eelnõu on oma praegusel kujul sama puudulik kui vana ettevõtlusseadus võrreldes praeguse äriseadustikuga.

«Kaaluda tuleks laiahaardelise ja täpsema tariifiseaduse väljatöötamist,» ütles Streimann. Tema sõnul ei sisalda tollimaksuseaduse eelnõu kõiki vajalikke tollimakse ega erilisi kaitsemeetmeid. Samuti pole eelnõus fikseeritud kaubanomenklatuur, lisas Streimann.

Tollimaksuseaduse eelnõu kohaselt puudub võimalus rakendada peale soodustariifide ka vähemsoodsaid tariife riikidele, kellega Eestil puudub vabakaubandusleping, ütles Streimann. Ta lisas, et eelnõus on ka määratlemata, kuidas valitsus saab maksumääru kehtestada.

Maaliidu nõunik Jaan Ots ütles, et valitsuskoalitsiooni esitatud tollimaksuseaduse vastuvõtmine on väga oluline, ilma selleta pole võimalik Euroopa Liidu liikmeks saada. Tema sõnul oli üks seaduseelnõu koostamise ajendeid põllumajandustoodete kaitsetollide kehtestamine, mida pole ilma tollimaksuseadust vastu võtmata võimalik teha.

Tollimaksuseadus tahetakse riigikogus vastu võtta enne suvevaheajale minekut, ütles Ots. ÄP

Hetkel kuum