5. veebruar 1997 kell 22:00

Alex Genin süüdistab Vahur Krafti petmises

Innovatsioonipanga üldosakonna juhataja Monika Eivin ütles, et pangal pole USAs esitatud hagiga midagi pistmist, hagi on esitanud Innovatsioonipanga üks aktsionäre, Alex Geninile kuuluv firma Eastern Credit Ltd.

Eesti Panka esindav vandeadvokaat Jaak Kirikal advokaadibüroost Tark & Co ütles, et Eastern Crediti hagiavaldus on võetud kohtu eelmenetlusse ja advokaadibüroo on Eesti Panga esindajana saatnud USAsse oma selgitused ning vastulaused.

Kirikali sõnul ulatub Genini firma nõudealus 1994. aastasse, kui Innovatsioonipank ostis Sotsiaalpangalt Tallinnas panga Koidu filiaali. Eelmise aasta jaanuaris vaidlustas Innovatsioonipank kõnealuse ostu-müügitehingu.

Vaidluse järel sõlmiti aprillis Tallinna linnakohtus lepe, millele kirjutasid alla Alex Genini esindaja vandeadvokaat Viktor Kaasik ja Sotsiaalpanga õigusjärglase, ESB Finantskontori ASi tegevjuht Andres Süld. Leppes fikseeriti, et ESB Finantskontor võlgneb Innovatsioonipangale 19,5 mln krooni.

Neli kuud hiljem läks ESB Finantskontor pankrotti ja tänase seisuga on Innovatsioonipanga nõuet tunnustanud ka võlausaldajate koosolek, kinnitas pankrotihaldur Maire Arm.

Sotsiaalpanga Koidu filiaali ostu-müügilepingule kirjutasid 1994. aasta augustis alla Eesti Panga tollane asepresident Vahur Kraft ja Innovatsioonipanga toonane juht Peep Sillandi. Eesti Pank oli eelnevalt andnud Sotsiaalpangale 70 miljonit krooni krediiti likviidsuskriisi ületamiseks. Üks laenu tingimusi oli Sotsiaalpanga kohustus müüa maha oma filiaalid koos kesise laenuportfelliga.

Äripäevale teadaolevalt määrati Sotsiaalpanga Koidu filiaali müügihinnaks miljon krooni. Maire Armi kinnitusel oli summa mõnevõrra suurem.

Koidu filiaali ostu-müügilepinguga omandas Innovatsioonipank õiguse nõuda sisse ka Koidu filiaali kaudu välja antud laenud enam kui 30 miljoni krooni ulatuses. Ligi poolte laenude tagasimaksmise tähtaeg polnud selleks ajaks veel saabunud.

Mõni päev pärast pangafiliaali müügilepingu allkirjastamist kuulutas Eesti Pank välja Sotsiaalpanga moratooriumi.

Enam kui aasta jooksul toimunud laenude tagasinõudmisel selgus, et Innovatsioonipangale üle läinud nõuete kvaliteet oli oletatavast veelgi kehvem. Seetõttu alustas Innovatsioonipank kohtuvaidlust, mis lõppes läinud aasta aprillis kohtuliku kokkuleppega.

Väidetavalt käis kaitsepolitsei peadirektor Jüri Pihl paar nädalat tagasi USAs Vahur Krafti nimel asju klaarimas. Pihl ise eitab seda, kinnitades, et ta käis USAs puhkamas. Pihl kinnitas samas, et ta on Alex Genini alustatud kohtuvaidlusega üldjoontes kursis.

Hetkel kuum