6. veebruar 1997 kell 22:00

Eesti mobiiltelefone ei ähvarda sulgemine

Tee kinnitusel on operaatoril küll tehniliselt võimalik mobiiltelefone sulgeda, kuid Eestis pole veel juhtunud, et ühe GSM-telefoni sulgemise tõttu jääksid tummaks ka teised sama registreerimisnumbriga mobiiltelefonid.

Jaanuari lõpus suleti Soomes korraga sajad GSM-telefonid, mille põhjus jäi alguses selgusetuks. Hiljem avastati, et kõik suletud mobiiltelefonid kandsid sama elektroonilist seerianumbrit ehk IMEI-koodi. Salakaubana Soome toodud mobiiltelefonidel oli arvutiga muudetud IMEI-kood, mis tegi telefonide üheaegse sulgemise võimalikuks.

Tõnu Tee sõnul on ka Eesti arvutihäkkerid võimelised IMEI-koodi muutma, kuid seni pole selliseid juhtumeid avastatud.

Odavaid mobiiltelefone müüdi mitmes Soome müügikohas, kes olid neid heauskselt sisse ostnud. BNSi teatel on Soome politsei hinnanud salakaubana riiki toodud mobiiltelefonide müügikäivet kümnetesse miljonitesse dollaritesse.

ASi Esmofon nõukogu esimehe Rein Raudsepa kinnitusel on odavaid mobiiltelefone pakutud ka paljudele Eesti müüjatele.

Raudsepa sõnul võimaldab mobiiltelefonide mitmekordne transportimine ühest ELi riigist teise alandada nende hinda, kuna riigipiiril makstakse käibemaks tagasi.

ASi Freeline tegevdirektori Tõnu Lembra väitel on Eestis liikvel rohkem varastatud Ericssone. Illegaalsete mobiiltelefonide osa Eestis ei osanud ta prognoosida.

Eesti mobiilside operaatoritel on 60 000 klienti. Aasta lõpuks peaks nende arv tõusma 90 000ni.

Hetkel kuum