6. veebruar 1997 kell 22:00

Linnavalitsus loob korda

Uus linnavalitsus on otsustanud Tallinnas tõepoolest korra kehtima panna. Täpsemini rendikorra. Abilinnapea Mait Metsamaa peab 17. veebruariks lappama läbi 5000 lepingut, kuigi ise arvab, et sel pole mingit mõtet. Tallinnas rendi piirmäärasid paika panna lihtsalt ei ole võimalik.

Küll aga võib rendilepingutega tutvumisel olla hoopis muu mõte. Nimelt lubab Metsamaa, et need, kes püüavad linnaosades midagi varjata, võivad endale kohe otsida teise töökoha. Selline puhastus on ilmselt tulemas, ennustab ta. Mida linnaosades varjata püütakse, jätab Metsamaa targu täpsustamata. Ilmselt on sahinad linnaosade sõnakuulmatusest juba abilinnapea kõrvu ulatunud ning uus skandaal küpsemas.

Kui aga Metsamaa ise tunnistab, et siiani pole linnavaraametile linnaosavalitsustest täielikku ülevaadet antud, tekib küsimus, mida ta millega võrdlema hakkab. Kas hakkab ise kontrollretkedel käima või loob selleks eriosakonna?

Kuna rendilepingute läbivaatamine peaks välja selgitama ka Tallinna kogu rendipinna suuruse ning vabade eluruumide üldpinna, võib hakata selguma kummalisi asju. Ilmselt tuleb nii mõnelgi nn vabal elamispinnal elaval linnakodanikul uus elupaik otsida.

Eriti lõbus tundub aga see, et sisuliselt lähevad kõik rendipinnad uuesti enampakkumisele. Nii nagu Metsamaa tänases Äripäeva intervjuus ütleb, ei saa kehtivaid rendilepinguid tühistada, küll aga saab rendipinnad maha müüa, kui rentnik pakutavate tingimustega nõus ei ole. Las siis uus omanik jagab rentnikega maid ja püüab tõestada, et kuuekümnekroonine ruutmeetri renditasu pole kesklinnas siiski piisav. Kas aga sellistele pindadele ostjaid leidub, on iseküsimus. Linnavaraametile aga jõudu tööle, sest kerge neil just olema ei saa.

Hetkel kuum