9. veebruar 1997 kell 22:00

Kuidas valmistada töötajaid ette vallandamiseks?

Oleneb millega seoses. Kui inimene on toime pannud mingi kuriteo, siis polegi teda vaja ette valmistada.

Kui aga on oodata näiteks koondamist, siis tuleb inimesi sellest varem teavitada. Seda näeb seaduski ette. Sellises suurettevõttes nagu meil tuleb tõsta efektiivsust, on ka omandimuutusega seotud probleemid. Sellega on praktikas kaasnenud koondamised. Oleme teinud juba pikka aega selgitustööd, et see võib meid tabada.

Eelmisel aastal koondasime umbes 200 inimest, enamikus konfliktita. Tuleb ilmselt ikkagi nägemus paika panna ja ette planeerida, siis on lihtsam. Kui aga ettevõte satub näiteks pankrotti, siis ilma stressita vist läbi ei saa. Ükski ettevõte ei planeeri ju oma pankrotti, kuid majandusraskustest peaksid inimesed teadlikud olema. Praegu ei hõlju vist keegi pilvedes nagu vanal heal ajal -- töökoht on kindlustatud ja laseme edasi. Eks see on moraalselt raske hetk, kui inimene saab aru, et just tema peab lahkuma.

Hakkasime tegelema koondatavate inimestega möödunud aasta augustis. Korraldasime tööhõivekeskuse. Fontes pakkus meile äriidee, mille eesmärgiks oli anda koondatavatele inimestele tööotsingu kohta vajalikku oskusteavet. Püüdsime aidata töötajatel üle saada töötusega kaasnevast võimalikust kriisist. Peamine oli toetada aktiivse eluhoiaku kujunemist.

Moodustasime 7--8 inimesest koosnevad grupid. Esialgu toimus tunniajaline turunduskoolitus, mis oli kõigile kohustuslik ja toimus tööajal.

Baaskoolitus oli vabatahtlik. See algas inimese eneseanalüüsiga: tema tugevad ja nõrgad küljed, mis lõppes CVde ja kaaskirjade kirjutamisega. Programm oli väga ulatuslik ja selles oli ka telefoniintervjuu töö otsimisel. Peale selle toimusid individuaalkonsultatsioonid. Samal ajal võtsime ühendust firmadega ja avaldasime kolmel korral ajalehekuulutusi, et meil vabanevad teatud erialadega inimesed.

Vallandamine ei peaks olema eesmärk omaette. Kui tekib probleem -- kas inimene sobib antud töökohale või mitte --, siis tuleb kõigepealt vaadata, et ehk on viga juhtimises, motivatsioonis või sobivad inimesele hoopis teised tööülesanded.

Kui vallandatakse ühte inimest, kes mingitel põhjustel ei saa tööga hakkama, siis see on ühest küljest lihtsam variant.

Keerulisem on olukord siis, kui on tegemist suurema koondamisega. Kui firma rahakott välja kannatab, tuleks see püüda ära teha ühekorraga. Protsess ei tohiks venima jääda, nii et inimesed elavad mitu aastat pidevas koondamishirmus. See mõjub väga halvasti töömoraalile.

Koondamine tuleks hästi ette valmistada ja enne sellest mitte palju rääkida. Seejärel tuleb töötajatele seda põhjendada ja loomulikult üritada leida mujale ka töökohti, kui võimalik. Keegi pole ju huvitatud sellest, et lahkunud inimene hakkab firmast halvasti rääkima.

Hetkel kuum