10. veebruar 1997 kell 22:00

Kas panga vastus oli piisav?

Need vastused ei rahulda investorit, sest on liiga puudulikud. Üks vastamata küsimus puudutab ASi TH Ferries omandistruktuuri. Samuti pole piisavat ülevaadet Inreko Laeva ASi majandusliku seisu kohta. Segane on ka juriidiline pool. Laev Vana Tallinn on panditud Nordström & Thulinile ja Merita pangale. Kui suure osa see laev üldse moodustab Inreko Laeva varadest? Need on võib-olla liiga detailsed küsimused, aga tahaks teada, kuidas näeb välja pingerida, kui läheb nõuete rahuldamiseks.

See, et börs kauplemise aktsiatega mingiks ajaks peatas, oli täiesti õige.

Mind see teema eriti ei huvita, sest meie üldse investeerime iga majandusharu kahte-kolme esimesse aktsiasse. Mingilt tasemelt muidugi tekib aktsiate ostu vastu huvi ja kindlasti ka mina aktsia hinna langemisel ostaks seda.

Ega need maaklerid, kes müüvad aktsiat, pole ka huvitatud, et aktsia järsku alla kukuks. Seda ei maksa oodata, et mingite uudiste pärast hind näiteks 10 kroonini langeb.

Börsi käitumine oli õige, sest see välistab igasuguse psühholoogilise mõjutamise. Varem on börs peatanud kauplemise EVEA panga ja Hoiupanga aktsiaga.

Vastused sõltuvad küsi-mustest. Reedeses Äripäevas oli juttu sellest, et kuidas võivad laenud ühele firmale nii suured olla. Minu arvates sellel teemal oleks pidanud vastustes rohkem rääkima. Samuti oleks huvitanud, kui suured on kohustused Nordström & Thulini ja Merita panga ees.

Teine asi on see, et väidetakse, et laeva Vana Tallinn müügihind on 17 miljonit dollarit. Sellist hinda oli paar nädalat tagasi pakutud. Huvitav oleks teada, kes sellist hinda pakkus.

Firmad peaksid ise asja kohe nii selgeks tegema, et börsil poleks vaja nende aktsiatega kauplemist peatada.

Siin pole midagi eriti kom-menteerida, turg andis sellele ise ammendava vastuse. Kui tänast (eilset -- toim) turu käitumist vaadata, siis aktsia hind langes veelgi, pärast seda taastus mingil tasemel. Kasumiprognoosi avalikustamine tugevdas küll mingil määral seda ostuserva, kuid samas jälle ilmus välja mingisugune suur müügiorder ja õhtul stabiliseerus hind kusagile 65 krooni tasemele.

Börsi käitumine oli positiivne, sest tegelikult valitses suur segadus selle asja ümber. Börs tegi õieti, et aktsiaga kauplemise nii kauaks peatas, kui tuli panga poolne selgitus.

.

Hetkel kuum