11. veebruar 1997 kell 22:00

Iru korsten sai uue sisu

Eestis rekonstrueeritakse harva 200meetriseid korstnaid. Iru Elektrijaama korstna renoveerimistööd usaldati Soome energeetikakontserni Imatran Voima tütarettevõttele IVO International OY (praegu Power Generation OY).

IVO Internationali eelis teiste ees oli Eesti Energia arenguosakonna ehituse peaspetsialisti Andrei Lukin Lebedevi sõnul hind, aeg ja tehniline kogemus. Korsten pidi valmima enne talve tulekut (sügisel oli elektrijaamal võimalik töötada ka ajutise korstnaga). IVO Internationali hind oli teiste pakkujatega võrreldes ligi 10 protsenti odavam. Samas oldi nõus tellijapoolsete tehniliste lahendustega.

Kümme kuud väldanud rekonstrueerimistööde käigus demonteeriti korstna senine silikaatbetoonist sisevooderdus, korstna sisse paigaldati kolm uut terastoru, samuti suitsugaaside suunamise kanal. Korstnasse paigaldati lift ja teenindusplatvormid.

Iru Elektrijaama direktor Janis Balodis ütles, et keeruline oli korstna vanade siseehituste lammutamine ja nende korstnast väljatoimetamine. Selleks lõhuti korstna jalamile avaus. Sama avause kaudu viidi korstnasse ka uued kaheksateistmeetrised torujupid. Iga toru tõsteti tungraudade abil üles ja selle alla keevitati järgmine toru.

Rekonstrueerimistööde kogumahuks kujunes 50 miljonit krooni, mis 2,9 miljoni dollari ulatuses finantseeriti maailmapangalt saadud laenu abil. Ülejäänud summad investeeris Eesti Energia omavahendite arvel.

Hetkel kuum