11. veebruar 1997 kell 22:00

Kaubamärk määrab arvuti päritolu

Eesti arvutifirmale Poniard kuuluvat kaubamärki Max & Modem toodab tegelikult Microlink OEM- (Original Equipment Manufacturing) lepingu alusel. Sellegipoolest pole tegu Microlinki, vaid ikkagi Poniardi arvutiga, sest Microlinki arvutid on hoopis teise konfiguratsiooniga.

Microlinki ja Poniardi vaheline leping näeb ette, et arvutid müüakse koos tarkvaraga, st et iga arvuti on varustatud operatsioonisüsteemiga. Poniardil on õigus täiendada arvutit lisaseadmete, monitori ja hiirega. Ja loomulikult markeerivad nad arvuti oma kaubamärgiga. Klient ei pruugi iialgi teada saada, millise firma kokkupanijate käed tema laual oleva töövahendi kokku on pannud.

Võimalik on müüa ka osaliselt komplekteeritud arvutit pooltootena ehk nii-öelda legona. Näiteks pannakse arvuti ühte karpi ja kõvaketas teise ning saadetakse OEM-lepingupartnerist kliendile, kes arvuti lõplikult komplekteerib ja legaalse tarkvara peale installeerib.

Arvuti on oma päritolult internatsionaalne nähtus. On üsna raske määratleda, millises riigis on arvuti toodetud, sest komponendid toodetakse valdavalt Aasias, komponente sisaldav kast nimega arvuti komplekteeritakse näiteks Eestis. Enne lõpptarbijani jõudmist on veel variandid, et tootjad müüvad üksteisele pooltooteid.

Arvutikasutaja jaoks on üsna ükskõik, kas tema töövahendi pani kokku monteerija Jüri või Jaak. Ostueelistuse tingib peale hinna, vajaliku võimsuse jm tööomaduste kaubamärk, mis tagab töökindluse ja kvaliteedi.

Üle maailma tuntud printeritootja Hewlett Packardi laserprinterite mehaanika osa pärineb teiselt suurtootjalt Canonilt, kuid printerid on kindlalt HP toodang, sest tema teeb toimiva printeri lõplikult valmis. Ilmselt oleks ka Eesti arvutitootjatel otstarbekas nimetada oma arvutitoodanguna neid arvuteid, mis toodetakse või siis väljastatakse oma kaubamärkide all. Sel juhul oleksid paremini vastavuses ka arvutitele installeeritud tarkvara ja arvutimüügi tulemused. Eelmisel nädalal Äripäevas ilmunud Pennu arvutitootmist kajastanud artikli ümber tekkinud vaidlused saaksid nii ka ühese vastuse, kas Pennu müüs pooltooteid või tarkvarata arvuteid.

Hetkel kuum