12. veebruar 1997 kell 22:00

Valitsus arutab maksu vähendamist

Opmann ütles, et praegu lööb maksupoliitika osakond kokku seadusemuudatuse plusse ja miinuseid. «Küsimus ei ole ju ainult selles, kas see läheks riigieelarves maksma 300 või 400 miljonit krooni, küsimus on plussides ja miinustes: mida ta annab ettevõtjatele reaalselt, mida tähendab rahvusvahelises plaanis,» selgitas Opmann.

Jürgensoni sõnul ei ole ettevõtte tulumaksu vähendamine 15 protsendile otstarbekas, kuna muudab Eesti maksusüsteemi loogikat, mille kohaselt on nii ettevõtte kui üksikisiku tulumaks 26 protsenti.

Seetõttu on Jürgensoni sõnul toodud riigikogu rahanduskomisjonis kalevi alt välja Isamaaliidu tulumaksuseaduse eelnõu.

Isamaaliidu seadusemuudatuse mõte on anda ettevõtjatele võimalus arvata igal aastal maksustavast tulust 25 protsenti spetsiaalsesse tulumaksuvabasse fondi, millest saaks teha investeeringuid põhivarasse.

Fondis olev raha on maksuvaba kolm aastat, mille jooksul võib ettevõtja teha investeeringuid põhivarasse. Jürgenson märkis, et praktikas tähendaks see ettevõtjate maksukoormuse vähendamist 6--7 protsenti.

Kui reformierakonna tulumaksuseaduse eelnõu, mille järgi oleks ettevõtete investeeringud tulumaksuvabad, tekitaks riigieelarvesse 900 miljoni kroonise augu, siis Isamaaliidu eelnõu mõjutaks eelarvet mõnesaja miljoni krooni võrra, ütles Jürgenson.

Aasta tagasi rahandusministeerium Isamaaliidu eelnõu ei toetanud, kuid Jürgensoni sõnul on see nüüd saanud riigikogu rahanduskomisjonis positiivse hinnangu. Kuna 1998. aasta riigieelarve kokkupanemise pingelisem periood on suvel, peab riigikogu ühe või teise tulmaksuseaduse muudatuse kasuks otsustama enne suvepuhkusele minekut.

Hetkel kuum