17. veebruar 1997 kell 22:00

Kõigile kasulik pakt

«See on hea uudis nii rahvusvahelisele majandusele, äriringkondadele kui ka tavainimestele,» ütles WTO peadirektor Renato Ruggiero. USA kaubandusesindaja Charlene Barshevsky nimetas pakti 21. sajandi üheks olulisemaks kaubanduslepinguks. Ühtlasi ennustas ta rahvusvaheliste telefonikõnede odavnemist kuni 80%.

Tehes lõpu valitsuste ja erafirmade monopoolsele seisundile paljude riikide telekommunikatsiooniturul, peaks see pakt suurendama telekommunikatsioonisektori mahtu nelja aastaga 50% ehk praeguselt 800 miljardilt dollarilt 1200 miljardile dollarile aastal 2000.

Kuna telekommunikatsioon on turu kapitalisatsiooni poolest panganduse ja tervishoiu järel kolmandal kohal, siis avaldab ta ÜRO rahvusvahelise telekommunikatsiooniliidu (ITU) hinnangul olulist mõju ülemaailmsele majanduskasvule. Ruggiero prognoosi järgi peaks telekommunikatsioonituru liberaliseerimine järgmise kümne aasta jooksul suurendama ülemaailmset majandustoodangut nelja protsendi ehk triljoni dollari võrra.

Ehkki paktile kirjutas alla enam kui 120 WTO liikmesriigist ainult 68, hõlmavad nad maailma telekommunikatsiooniturust 93%, millest USA osa on 30%, Euroopa Liidu osa 28,3% ning Jaapani osa 15,6%.

Pakt avab põhitelekommunikatsioonituru nii telefoni-, arvuti- ja faksiülekannete kui ka satelliit- ja raadioside alal. REUTER-DN-FT-ÄP

Hetkel kuum