17. veebruar 1997 kell 22:00

Raha voolab Venemaalt välja

Viimase viie aastaga on Venemaalt põhiliselt illegaalselt välja voolanud 60 miljardit dollarit ning praegu läheb välja umbes 12 miljardit dollarit aastas, väitis doktor Sergei ?ibajev Prahas rahvusvahelisel rahapesualasel konverentsil.

Nende arvudega on huvitav võrrelda Venemaale tehtud otseinvesteeringuid, mis Euroopa arengupanga (EBRD) andmeil ulatusid aastail 1989--1995 3,1 miljardi dollarini.

Doktor ?ibajev seostas otseselt raha väljavoolu ja organiseeritud kuritegevuse mõju Vene majandusele. Tema andmetel on 41 000 firmat, pooled riigi pangad ning 80% väliskapitaliga ühisfirmadest otseselt või kaudselt seotud kuritegelike rühmitustega, mille arv Venemaal küünib 5000ni. Kokku ulatub varimajanduse osakaal Venemaal 40 protsendini, järjest laieneb selle mõju seaduslikule majandustegevusele.

Vene raha meelispaigad on ?veits, kus maffial on väidetavalt kuni 10 miljardit dollarit, ja Küpros. Põhiline rahapesupaik on T?et?eenia.

Siiski on Vene maffia veel lapsekingades võrreldes USA maffiaga, mille «kogukriminaaltoode» on kasvanud 1986. a 100 miljardilt dollarilt 500 miljardile dollarile eelmisel aastal. Kasumi poolest on USA maffia maailma rikkaimate organisatsioonide seas 20. kohal, edestades 150 maailma iseseisvat riiki. FT-DI

Hetkel kuum