18. veebruar 1997 kell 22:00

Kas eristamine on õige?

Teha vahet, et kellel on rohkem tulu, selle käest on võimalik ka rohkem võtta, on loogiline, aga kuidas see mehhanism välja töötatakse ja kuidas kindlaks tehakse, et kes saab tegelikult rohkem tulu ja kes vähem. Kui suudetakse selline mehhanism välja mõelda ja suudetakse ka tagada, et tõesti see, kes rohkem saab, selle käest rohkem võetakse, siis on OK. Samas ei saa see ka nii ühene olla, sest see, kes rohkem teenib, näeb ka rohkem vaeva ja ega teda ei saa selle eest karistada, et ta rohkem vaeva näeb.

Mingit vahet peaks aga tegema küll. Kellel on suuremad võimed, sellelt peaks ka suuremat protsenti võtma. Milline see vahe peaks olema, seda ei oska ma küll kohe öelda ja vaevalt, et keegi praegu üldse seda täpselt öelda oskab.

On tõenäoline, et osa nendest inimestest, kes rohkem teenivad, hakkavad siis oma sissetulekuid peitma. See, kes on nahaalsem ja kavalam, peidab rohkem ja kannatab see, kes on aus.

Kui suudetakse see aga nii korraldada, et rohkem võetakse tõesti neilt, kust seda võtta on, siis on ka asjal mõtet.

Kõik oleneb sellest, mis-sugust arengusuunda tahab riik propageerida. Kui see on sotsiaaldemokraatlik mudel, siis on täiesti loomulik, et tulud jagatakse ringi. Kui lähenemine on puhtkapitalistlik, siis on kõver teistpidi ja enamus tulumaksu korjatakse kokku jõukalt keskklassilt. Praegu on meil üksikisiku tulumaks proportsionaalne ja ühetaoline. See on nende kahe vahepealne tee. Mina arvan, et praeguses arengujärgus on proportsionaalne tulumaks kõige õigem. Kui ühiskond saab kunagi rikkaks ja tal on juba suur keskklass ja on juba väga palju rikkaid, siis võib mõtelda ühe või teise mudeli kasuks. Maksusüsteemi tihe muutmine on kasulik ainult üksikutele gruppidele. Maksusüsteemi projekteerimise põhimõte peaks olema, et see on lihtne ja stabiilne. Mida rohkem seda süsteemi destabiliseerida, seda halvem. Nii ei ole õige, et iga jumala kuu tuleb mingisugune täiendus, muudatus, ärajätmine või soodustus.

Me räägime palju investeerimiskliimast. Investor vaatab kõigepealt, kui väikesed maksud on, ja järgmisena vaatab, kui stabiilne on maksusüsteem.

Hetkel kuum