19. veebruar 1997 kell 22:00

Buba püüab USD tõusu peatada

Dollar, mis Ameerika turgudel teisipäeval langes, alustas eile hommikul Euroopas veidi ülaltpoolt 1,68 Saksa marga ehk 13,44 krooni taset. Pärast USA kaubandusdefitsiidi andmete avaldamist USD veidi siiski kogus ennast ja jäi pärastlõunaks üle 1,69 DEMi (13,52 krooni) taseme.USA kaubandusdefitsiit suurenes möödunud aasta detsembris 10,3 miljardi dollari e 29,6% võrra. 1996. aasta kaubandusdefitsiit kokku oli 114,23 miljardit dollarit, mis on kõrgeim 1988. aastast. Jaanuari hinnatõus oli aga väiksem (0,1%), kui oodati (0,3%). Verbaalselt ründas järjekordselt tugevat dollarit ka Saksamaa riigipank. Oma veebruarikuu aruandes teatas Buba, et dollar on taastanud oma 1995. aastal kaotatud positsiooni. Riigipanga president Hans Tietmeyer lausus intervjuus ajalehele Das Bild, et ta loodab, et dollar on oma kurssi korrigeerinud juba piisavalt ja edaspidine tõus tuleb peatada. Samas möönis keskpank, et tugev dollar on avaldanud positiivset mõju Saksamaa majandusele soodustades eksporti. Kuigi Saksamaa majanduskasv oli möödunud aasta viimases kvartalis null, on edaspidised väljavaated head.

FIM jäi eile õhtul 2,68 krooni ja SEK 1,82 krooni tasemele.

Dow Jonesi tööstusindeks tõusis teisipäeval jälle uuele rekordtasemele lõpetades päeva seekord 7067,46 punktiga. Rekordtasemele tõusis järjekordselt ka Venemaa kauplemissüsteemi RTS-indeks lõpetades päeva 347,11 punktiga, mis tegi tõusuks 5,24%.

Hansapanga aktsia tõusis eile Helsingi börsil 1,0 marga võrra 68,00 margani.

Hetkel kuum