19. veebruar 1997 kell 22:00

Keskjaama ei osteta kui leivapätsi

Kõik tänases hinnapakkumises esinevad tooted on põhifunktsioonidelt sarnased, st kõnesid saab noppida, suunamisi sooritada, konverentskõnet pidada igas pakutud jaamas. Erinevused tulevad esile lisavõimaluste puhul. Nii on näiteks Ericssoni jaam Consono MD ainulaadsena moodulülesehitusega. Telefonivahendusjaama moodulid võivad kompaktsete tulpadena asuda ühes või asutuse struktuurile vastavalt erinevates kohtades. Consono on mitme protses- soriga vahendussüsteem, kus igal üksusel on oma protsessor. Kui teistel jaamadel juhib jaama tööd üks protsessor, siis selle ülesütlemisel on tuksis kogu keskjaam. Consono igas üksuses paiknev protsessor aga tagab selle üksuse tõrgeteta töö. Lisaks on igas üksuses lokaaltarkvara, mis tagab üksuse iseseisva funktsioneerimise. Kesktarkvara paikneb hajutatuna mitmes üksuses, mis samuti tõstab kogu süsteemi töökindlust.

Nagu arvutitel on ka MD telefonikeskjaamal oma programmiversioonid. Eelmise aasta veebruaris välja tulnud kaheksas versioon on kätte saadav ka esimese versiooni omanikule. Selleks on vaja vaid vana versiooni protsessor ja kõvaketas välja võtta ning uue versiooni kaartide ja kõvakettaga asendada. Kõik muu, sh telefonid, jäävad samaks. Seega pole tegemist ummikjaamaga, mis võimaluste ja abonentmahu ammendudes tuleb ära visata.

See on ka põhjus, miks Consono MD on teisest võrdlustabelis olevast Ericssoni jaamast Businessphone 250 kallim. Nii tuleb kliendil esialgu suurema investeeringuna kinni maksta turvalisus, et telefonijaam ei jää firma arenedes kitsaks.

Abonendi kohta on Businessphone odavam jaam, kuid ühtlasi on see ka piiratud võimalustega. Eelkõige seab Businessphone'ile piirangud limiteeritud abonentmaht, mis on maksimaalselt 288 abonenti. Tegemist on üht protsessorit omava jaamaga. Seega on Businessphone'il teine suunitlus -- see on mõeldud ühes kohas kasutamiseks.

Kaht erinevat toodet -- Siemens Hicom 150 ja 300 -- on pakkunud ka Siemensi müüjad. Suurem ja kallim Hicom 300 on laiem seeria, mõeldud sadadele ja tuhandetele abonentidele. Hicom 150 kasutajate ring on aga piiratud 150 abonendiga. Et Hicom 300-l on rohkem lisavõimalusi, siis on see ka kallim.

Tarbija jaoks, kelle kasutajaskond jääb alla 150, kes ei hooli erilistest lisavõimalustest ning kes ei plaani luua vahendusjaamade võrku, on Hicom 150 hinnalt soodsam lahendus. Firmal, kel aga kontoreid üle Eesti ning kellele ühtne jaamadevõrk mugav sidelahendus, tasub uurida pigem Hicom 300 võimalusi.

Inglise firmal SDX Index on aga tugevaks küljeks klienditeenindusfunktsioonid, mis Eesti turul täie hooga käima pole veel läinud. Kui Express Hotline'is kasutatavast kõnejaotussüsteemist veel ollakse kuulnud, siis sageli ei teata, et jaamal on olemas jälgimissüsteem, mis vaatab, kui palju on kõnesid tulnud või kaua on helistajad pidanud järjekorras ootama. Saadud andmete põhjal saab otsustada, kas tuleb teenindajaid või liine juurde võtta.

Standardprogrammi omaduste hulka kuulub ka nn ARS ehk alternatiivse kanali valik, mis ühendab oma võrgu korral kõne automaatselt odavaima kanali kaudu.

Nagu järgmisel leheküljel olevast tabelist näha, on Index, nagu ka Consono, Meridian jmt, mitteblokeeruv süsteem, mis tähendab, et samaaegselt võib pidada kõnesid kasvõi kõigilt keskusega ühendatud telefonidelt korraga. Blokeeruvatel süsteemidel, nagu Businessphone või Ascotel, saavad omavahel rääkida ainult määratud hulk siseabonente, ülejäänud kuulevad kinnist tooni.

Firmades, kus töötajad peavad olema hästi kättesaadavad, kuid samas on nad liikuvad, tasub keskjaama ostes mõelda traadita telefoni süsteemi ühendamise võimalusele. Enamik jaamu toetavad traadita telefonide võrgu liitmist. Vahe on vaid tehnoloogias, mis ühtlasi mõjutab ka hinda.

Suurte telefonikeskjaamade ost pole leiva ostmine, kus on tegemist kindla toote ja hinnaga. Suurel vahendusjaamal pole reeglina hinnakirjajärgset hinda, vaid on projektikohane hind, mis kujuneb kliendi vajadustest lähtuva jaama konfiguratsiooni ülesehitamisel. Seepärast ei saa võtta graafikus esitatud hindu kindlana, need kehtivad ainult Äripäeva küsitud näite puhul.

Hetkel kuum