19. veebruar 1997 kell 22:00

Norralased aktiivsed Läti kaubanduses

Kontsern Warner Oglaend, mille läbimüük 1995. aastal oli 4,49 miljardit Eesti krooni, kavatseb käesoleva aasta jooksul Lätisse investeerida 680 miljonit krooni. Läti-Norra ühisfirma Warner Baltija võitis eelmise aasta lõpul protsessi Läti kaitseministeeriumi vastu ja omandas kaubamaja Centrs, mille rekontrueerimisega ta tahab lõpule jõuda 1997. a lõpuks. Varem tegutsevad tal juba kauplused Cubus ja Dressmann.

Praegu remonditavas kaubamajas Dole avab veebruaris esimesel korrusel suure toidupoe Warneriga tihedalt seotud Hakon Gruppen, mille käive 1995. a oli 20,4 miljardit Eesti krooni. Kolmekorruselise kaubamaja ülejäänud korrused avatakse aprilliks.

Hakon Gruppeni ja Varner Baltija tütarfirma Warner Hakon Invest võitis hiljuti Riia raudteejaama rentimise konkursi ja ta kohustus selle rekonstrueerima 81 miljoni Eesti krooni eest. Peale selle on Warner Hakon Invest ostnud ära kaubanduskeskuse Europe Center ja peab läbirääkimisi kaubamaja Minsk ja hotelli Jurmala ostmise üle. Lisaks tahab Warner käivitada Lätis tekstiilitootmise ja hakata selle toodangut oma kaubamajades müüma.

Eestis juba kaheksa toidupoe omanik Rema 1000, mis enne sajandivahetust kavatseb Baltimaades rajada kokku sada poodi, valmistub kevadel Riias avama oma esimest kauplust, millele aasta jooksul lisandub Lätis veel 6--7 poodi.

Lätis tegutseb juba ka teine Norra poevõrk Rimi, mis on avanud poe Warner Gruppenile kuuluva kaubanduskeskuse Universal Leikase esimesel korrusel. Ja nagu selgub norralaste plaanidest, tahavad nad sel aastal luua Riias viis Norra kapitalile kuuluvat kaubanduskeskust, kus igaühes on ka Rimi pood. Rimi poodide rajamisega tegeleb Hakoni (60%) ja Warneri (40%) ühisfirma Rimi Baltija.

Rimi Baltija esindaja Grete Hestnes peab Riia piirkonnas, kus ei ole veel ühtki teist lääne tarbekaubapoe võrku, kasvupotentsiaali väga suureks. Tema strateegiaks on areneda omal käel ja mitte teha koostööd kohalike kaupmeestega. B&B-DN

Hetkel kuum