20. veebruar 1997 kell 22:00

Kesk-Euroopa maade kaubavahetus

Kui Ungari ja Sloveenia suutsid hoida puudujäägi enam-vähem eelmise aasta tasemel, siis T?ehhi ja Poola väliskaubandusdefitsiit suurenes oluliselt ning Slovakkia jõudis ülejäägist suurde puudujääki.

T?ehhi väliskaubandusbilanss oli viimati positiivne 1993. aastal. Pärast seda on puudujääk kasvanud kiires tempos ja ulatus eelmisel aastal 5,8 miljardi dollarini. Jätkuvalt negatiivne on ka Poola väliskaubandusbilanss, küündides kaheksa miljardi dollarini. Ungaris on paar aastat kestnud kokkuhoiuprogramm hoidnud väliskaubanduspuudujääki kasvamast ja 1996. a oli see 2,5 miljardit dollarit. Seni kehtib Ungaris aga kuueprotsendiline impordimaks, mis ilmselt juulis kaob ja pärast seda võib Ungari väliskaubanduspuudujääk jälle suureneda.

Kuid Slovakkiat ei ole aidanud isegi impordimaks. 1994.--1995. a oli Slovakkia väliskaubandus paari miljoni dollariga plussis, ent nüüd on puudujääk kärisenud kahe miljardi dollari suuruseks. Slovakkia ei ole ametlikult impordimaksu kaotanud, vaid alandanud nullini, mis ekspertide arvates tähendab seda, et ta võib maksu taaskehtestada, kui olukord veelgi halveneb. Slovakkias on hakanud levima ka devalveerimiskuuldused.

T?ehhi analüütikud on näinud eelmise aasta väliskaubanduses ka positiivseid märke. Ehkki ekspordimaht ei kasvanud, suurenes tarbekaupade, masinate ja transpordivahendite väljavedu 11--20%. Nende osakaal ekspordis suurenes 43 protsendilt 48 protsendile. Samal ajal vähenes toorme, kemikaalide ja pooltoodete osakaal ekspordis 52 protsendilt 47-le.

T?ehhi keskpanga valuutapoliitika osakonna juhataja Jiri Pospisil ütles, et dollari ja Saksa margaga seotud T?ehhi kroon on põhjendamatult tugev. Ta lisas, et intressimäärade alandamine või otsene sekkumine valuutaturgudel ei ole välistatud.

Kroon on seotud valuutakorviga, kus kaks kolmandikku moodustab Saksa mark ja ühe kolmandiku USA dollar. Viimase aasta jooksul on Praha lubanud kroonil kõikuda 15 protsendi juures.

Keskpanga hinnangul on tugev kroon üks peamisi väliskaubandusdefitsiidi põhjuseid. KL-DPA-BNS

Hetkel kuum