3. märts 1997 kell 22:00

Ahvenamaa kui maksuparadiis

See tähendab, et Soome ja Ahvenamaa vahelist laevasõitu ei käsitata enam Soome siseliiklusena, vaid riikidevahelise liiklusena, mis annab neile laevadele õiguse jätkata maksuvaba müüki. Viking Line'i pressiesindaja My Hamrén väljendas selle üle suurt rahulolu, kuna maksuvaba müük on Viking Line'i oluline sissetulekuallikas.

Algselt keelas Soome parlament Soome ja Ahvenamaa vahelistel laevaliinidel maksuvaba müügi ära. Kuid Euroopa Liit sundis Soomet oma seisukohta muutma.

Ahvenamaa eripositsioon muutub veelgi selgemaks 1999. a, kui kaotatakse maksuvaba kaubandus Euroopa Liidu riikide vahel, järelikult ka Soome ja Rootsi vahel. Kuid Ahvenamaa abil, kuhu Soome ja Rootsi vahet sõitvad laevad hakkavad pärast seda kolmeks ja pooleks tunniks sisse keerama, saavad nad jätkata tax-free müüki 2005. aastani ehk seni, kuni kehtib Ahvenamaa eriõigus.

Ahvenamaalaste endi jaoks siiski maksuparadiisi ei teki, kuna neil tuleb ka edaspidi maksta sama suuri makse nagu mandri-Soome elanikel. Kuid laevareisijaid hõlmav maksusoodustus tuleb kaudselt ikkagi kasuks ka ahvenamaalastele, kes saavad neljandiku oma sissetulekutest turismist.

1994. a toimunud rahvahääletusel hääletas 25 000 ahvenamaalasest 74% Euroopa Liiduga ühinemise poolt. Nüüd jõustunud maksueeskirjad näitavad, et ELi liikmena ei ole Ahvenamaa suveräänsus Soome suhtes vähenenud. DI

Hetkel kuum