3. märts 1997 kell 22:00

Ei ole raha kunsti kindlustamiseks

Valgu sõnul ei kindlusta ükski riik tervet kogu. Kindlustatakse üksikuid ja väga väärtuslikke töid. «Kui põhimuuseumist lähevad välja kunstiteosed näituste jaoks, tuleb need kindlustada. Kui Eestisse tuleb väljastpoolt näitus, on ta samuti kindlustatud,» ütles Valk.

Hansa Kindlustuse juhataja Olavi Laido sõnul on kindlustusseltsid kindlustanud muuseumitest välja laenutatud töid. «Kui kunstiteoseid saatkondadessse või firmadesse antakse, tuleb nad kindlustada,» ütles Laido. Muuseumites asuvaid väärtuslikke kunstiteoseid ei ole üksikult kindlustatud, lisas ta.

Valgu sõnul ei saa raha puudumisel kindlustada ka hooneid. «Minu teada on kindlustatud Toomkirik ja osaliselt Tartu ülikooli hooneid,» ütles Valk.

Laido sõnul nõutakse muuseumidelt kindlustamisel samasuguseid kriteeriume nagu iga hoone puhul. Korras peab olema turvasüsteem ja täidetud peavad olema tuleohutusnõuded, lisas ta.

Tartu kunstimuuseumi majandusdirektori Enn Kaio sõnul ei ole Tartu kunstimuuseumi hoone ega varad kindlustatud. «Meil on kohalik valvesüsteem ja turvanupp öisteks valvekordadeks. Tegime ühe kindlustusseltsiga kalkulatsioone, kuid summad küündisid sadadesse tuhandetesse,» ütles Kaio.

Valgu sõnul olid Eesti kunstimuuseumi algsel turvasüsteemil projekteerimisvead ja parandamiste käigus kulus nii aega kui raha. Lõpuks saadi turvasüsteem kunstimuuseumis tööle. «Kui keegi üritab muuseumi vargile tulla, peab ta esmalt läbima keeruka arvutisüsteemi. Pärast arvutisüsteemi läbimist ei pea varast enam ükski lukk,» ütles Valk.

Eesti kunstimuuseumist varastati 1994--1995 kokku 143 kunstiteost väärtusega 3,8 miljonit krooni.

Hetkel kuum