5. märts 1997 kell 22:00

Kaasaegne kujundus soosib mattklaasist lampe

Valgustite valik sõltub firma interjöö-ri stiilist ja tegevusalast. Kui on tegemist nüüdisaegse bürooga, siis on moes minimalistlikud lambid. Samuti soosib kaasaegne kujunduskeel mattklaasi, mida võib kombineerida metalliga. Mattklaasvalgusteid on erinevat värvi, võimaldades valida interjööri sobiva variandi. Põnevat ruumikooslust võib tekitada samas stiilis seina- ja laevalgustite üheaegne kasutamine. Kasutada võib ka karniisitaguseid valgusteid.

Konservatiivne firma võiks kasutada konservatiivsete materjalidega lampe, nagu näiteks messing.

Modernses interjööris on aina rohkem kõlapinda leidnud sirmvalgustid, mida võiks edukalt büroodes kasutada, ehkki meie inimestele assotsieeruvad need koduvalgustitega. Kui varem tehti selget vahet kodu- ja ühiskondlike ruumide vahel, siis nüüd hakkab mujal maailmas vahe nende vahel kaduma ja büroodesse püütakse tuua inimlikku mõõdet. Ei pea ju büroo olema koht, kus otsaette ja kuklasse paistab võimas lukside kogus ning töötajal tuleb keskenduda justkui kõrgpäikese all.

Inimlikkust saab büroosse tuua ka kunstiga, mida peab saama valgustada. Seni kuni sobivat maali pole leitud, on ka intensiivne valgusvihk valgel seinal väga huvitav. Kui ruumis on ni??, kuhu paigutatakse skulptuur või taim, siis sobib seda valgustama halogeenvalgusti.

Rohkem võiks võiks valgustite valikul tähelepanu pöörata firma imagole. Tihti ei saa ruumi sisenedes aru, millega firmas tegeletakse ja kes seal töötavad. Kui firmas näiteks müüakse kalleid asju või tegeletakse eksklusiivse valdkonnaga, peaks see kajastuma ka valgustites. Imagot aitavad rõhutada valgustite toonid, kuplid, valgusvoo suund jms. Valgustit võiks vaadata kui sisekujunduslikku objekti. Näiteks piisab vahel kahest 60cm läbimõõduga taldrikukujulisest lambist ja ruum on kujundatud. Fuajeesse sobib pöörlev peegellamp. Kasutamata võimalus on põrandavalgusti. Peljata ei tasu süvistatud halogeenvalgustit, mis ei pruugi olla vaid metallvõru. Erivärvilised lambid võivad anda huvitavat kuma.

Hetkel kuum