6. märts 1997 kell 22:00

TVMK ei täitnud plaani

Mööbli müük läheb raskelt, eriti idaturul, selgitas TVMK juhatuse esimees Dmitri Jepihhin. Tema sõnul ei andnud loodetud tulemit ka peeglite müük. Samal ajal vineeri- ja toolitsehh ei jõudnud tellimusi täita, sest firmal on Jepihhini sõnutsi raskusi tooraine hankimisel.

Ettevõtte eelmise aasta kogukäive oli 239,8 miljonit krooni. Firma suuromanik Peter Sedin ja nõukogu esimees Tiit Arge prognoosisid eelmise aasta algul käibeks vähemalt 270 miljonit krooni. Lahutades firma käibest teenustööde ja renditasu summa, saab omatoodangu eelmise aasta müügikäibeks 211,5 miljonit krooni. Kasumit firmal Dmitri Jepihhini kinnitusel eelmisel aastal ei olnud. Samas tootis TVKM eelmisel aastal 202,2 miljoni krooni eest.

«1995. aasta lõpul olid ettevõttel suured laojäägid, põhiliselt mööbel, seetõttu müüsime rohkem, kui tootsime,» selgitas Jepihhin. «Iga hinna eest müük kaotas ka kasumi,» tõdes Jepihhin. Eelmisel suvel peatas Marlekor müügiraskuste tõttu neljaks kuuks mööblitootmise.

Praegu töötab TVMK mööblitsehh ühes vahetuses, kuid kasutab viiendikku tegelikust tootmisvõimsusest. Kui viie aasta eest tootis ettevõte kaks tuhat mööblikomplekti kuus, siis praegu keskmiselt 400 komplekti.

«Ma ei tea, kui kaua niimoodi edasi töötada saab, sest laojäägid üha suurenevad,» nentis Jepihhin. Tema sõnul on Marlekori omanikud juba küsinud, kas on võimalik kolida tootmine teisele poole Sihveri tänavat ja suurendada Pärnu maantee äärse kinnistu rendipinda.

Tootmise kolimine on mõeldamatu, sest nõuab vähemalt 50 miljonit krooni, sõnas Jepihhin. «Käiberaha veel pangast saame, aga investeerida pole me saanud sentigi,» nentis Jepihhin. «Mitmed head spetsialistid on tulnud loovutada konkurentidele».

Samas ei pea TVMK juhid võimalikuks ka mööblitootmisest lõplikult loobuda, sest inimesed jääksid tööta ja mööblinõudluse suurenedes on tehase taaskäivitamine tunduvalt kulukam kui tänane käigushoidmine. «Mahajäämus aga üha suureneb, sest kõik ümberringi investeerivad,» lausus Jepihhin.

Tänavuse aasta käibeprognoos on ASil TVMK 250 miljonit krooni ehk 10 miljonit enam kui mullu. Omatoodangu müügiplaan on 236 miljonit krooni ehk 25 miljonit krooni rohkem kui eelmisel aastal.

Eelmise aasta 1. novembril muutsid omanikud Marlekori valdusfirmaks. Mööblitootmisega tegelev TVMK rendib tootmishooneid Marlekorilt.

Hetkel kuum