9. märts 1997 kell 22:00

Tallinna eluasemefondis puudus raamatupidamine

Tallinna abilinnapea Ants Leemetsa sõnul on ligi sajast eluasemefondi laenulepingust probleeme umbes 40ga. «Märtsi jooksul on vaja kõik asjad klaariks teha. Need, kes keelduvad sõlmimast reaalset laenu tagasimaksmise graafikut, antakse kohtusse,» kinnitas Leemets. Tema sõnul jätsid fondi esindajad varem viiele-kuuele ametnikule mulje, et kuni nad on seotud linnavalitsusega, pole laenu õigeaegne tagasimaksmine tähtis.

Varem andis eluasemelaene välja fond ise ja sellest perioodist ongi pärit enamik halbu laene, rääkis Leemets. Fond laenas eraisikutele üle 4 miljoni krooni ning umbes 6 miljonit krooni linnaosavalitsustele. Nüüd on fond paigutanud11 miljonit krooni Tallinna Panka ja pank väljastab laene, mis on parandanud nende kvaliteeti, nentis Leemets. Fondi täpset laenuportfelli suurust ei osanud Leemets öelda, kuna fondi bilanss pole veel kinnitatud.

«TEFil on ka väga problemaatiline 3,5 miljoni kroonine rahapaigutus ühte Pääsküla korteriühistusse, mille kohta puuduvad normaalsed dokumendid,» teatas Leemets. Suure tõenäosusega tuleb see raha täielikult maha kanda või tuleb leppida palju väiksema summa tagasisaamisega, leidis ta.

Leemets, kes on fondi nõukogu uus esimees, ütles, et kordagi pole TEFi kontrollinud audiitor, kuigi fondi põhikiri näeb ette iga-aastaseid auditeid. Enne Leemetsa juhtis fondi nõukogu endine Tallinna abilinnapea Tiit Järve. Fondi tegevdirektor on Jaak Liitmäe. Eelmisse fondi nõukokku kuulus endise linnapea Jaak Tamme vastu korruptsioonisüüdistusi esitanud Feliks Undusk.

TEFi uues nõukogus on peale Leemetsa veel linnavaradega tegelev abilinnapea Mait Metsamaa, Kristiine linnaosa vanem Olev Kallas, Sven Heil linna rahandusametist ja majandusnõunik Kaarel-Mati Halla.

Hetkel kuum