9. märts 1997 kell 22:00

Valitsuses tagasi

Otsuse tegi Jeltsin teatavaks päev pärast iga-aastast programmkõnet Venemaa föderaalkogus, milles president väljendas rahulolematust kuritegevuse ja korruptsiooni vohamise ning majandusseisaku jätkumisega, mis Jeltsini sõnul ohustavad riigi julgeolekut.

Anatoli T?ubaisi edutamisele on teravalt vastu kommunistid ja rahvuslased, kes vihkavad teda eelkõige 1992.--96. aasta erastamiskampaania eest, mille käigus riigi varad opositsiooni väitel odavalt laiali jagati.

Rahvusvaheline valuutafond ja juhtivad tööstusriigid tunnustavad T?ubaisi aga järjekindla ja usaldusväärse reformaatorina.

Anatoli T?ubais oli asepeaminister ka Jeltsini esimese ametiaja jooksul, kuid sunniti pärast kommunistide suurt edu 1995. a detsembrikuistel parlamendivalimistel ametist lahkuma.

1996. a juhtis ta edukalt presidendi valimiskampaaniat, kasvatades Jeltsini edumaa nullist piisavaks, et valimised võita. Alatest möödunud suvest oli T?ubais Kremli administratsiooniülem.

Uues ametis on T?ubaisi ülesanded taas rasked. Esimeses järjekorras tuleb välja murda maksuvõlgade ning väljamaksmata palkade ja pensionide nõiaringist, mis on viletsusse viinud miljonid elanikud. Korruptsioon ja majanduskuritegevus ulatuvad kõrgeimate valitsusametnikeni välja. Opositsiooni sõnul pole puhtad ka T?ubaisi enese käed.

Pikemas perspektiivis tuleb alustada strukturaalseid ümberkorraldusi, mis pööraksid majanduse kasvuteele. Pärast inflatsiooni kontrolli alla saamist ootab elluviimist reformide järgmine etapp.

Anatoli T?ubaisi nimetamine kätkeb arvestatavat poliitilist riski. Tema vastu on miljonid radikaalsete turureformide käigus vaesunud elanikud, kommunistidele ning nende liitlastele parlamendi alamkojas on ta vaenlane number üks.

27. märtsile on ametiühingud kavandanud ulatuslikud streigiaktsioonid, et protestida väljamaksmata palkade ja pensionide vastu. Samuti loodavad kommunistid kokku saada vajaliku koguse hääli valitsusele umbusalduse avaldamiseks. Kui see läbi läheks, tuleks Jeltsinil laiali saata kas valitsus või parlament. Uued valimised tooksid aga praeguste meeleolude juures kokku veelgi vaenulikuma parlamendi. REUTER-ÄP

Hetkel kuum