12. märts 1997 kell 22:00

Keskpank pole Tallinna Pangas midagi erakorralist avastanud

Kaupo Pollisinski sõnul ei ole pangainspektsioon Tallinna Pangas midagi erakorralist avastanud, mille puhul peaks Eesti Pank reageerima.

See, et pank tegeleb laevaäriga, on normaalne, sest tahab ju pank laevandusele antud laenuraha tagasi saada, kommenteeris Pollisinski Tallinna Panga poolt kümnete miljonite kroonide investeerimist Tallinna--Helsingi laevaliiklusesse.

«Meie aktsepteerime ilma järelepärimiseta pangainspektsiooni ettekirjutusi, sest neil on paremad võimalused laenuportfellide hindamisel,» lausus Tallinna väärtpaberibörsi tegevdirektor Helo Meigas.

Tema sõnul on pangainspektsiooni heakskiit panga provisioneerimiseeskirjadele piisav kinnitus, et tõenäoliselt praeguses situatsioonis on Tallinna Panga laevanduslaenuga seonduv adekvaatselt kajastatud.

«Investoril on olemas juba küllalt infot, et teha oma subjektiivne otsus, kas laevandus kui selline on perspektiivne ja sellest lähtuvalt hinnata ka Tallinna Panga antud laenu riski,» lisas Helo Meigas.

«Minu nägemuse järgi on Tallinna Pank korralik pank ja ma ei saa öelda, et ta meie klientpankadest oleks üks halvemaid,» rääkis Tallinna Panka auditeerinud KPMG Estonia audiitor Andres Root.

Veebruarikuu seisuga oli Tallinna Panga laenuportfell 1,3 miljardi krooni suurune, millest laevafirmale TH Ferries antud laen moodustas 3 protsenti ehk 42 miljonit krooni, rääkis Root.

«Ma ei arva, et Tallinna Pangas oleks riskitase palju suurem kui teistes pankades,» kinnitas Andres Root. «Kui sellest ühest laenust rääkida, siis sellega tehakse kõva tööd ja minu arust, pidades silmas selle tegevusharu üldist tausta ja et reisijate arv viisavabadusega ka tõenäoliselt suureneb, ei ole midag hullu lahti.»

Teisipäevases Äripäevas väitsid Eesti suuremate pankade esindajad, et Tallinna Pank on olnud selle aasta alguses likviidsuskriisis, see sundis teisi panku rakendama Tallinna Pangaga seotud tehingute suhtes mõningaid piiranguid.

Hetkel kuum